MANGLER EN: Etterforskningsleder Verner Holm i Nordjyllands politi bekrefter at de jakter på en fjerde gjerningsmann. Foto: Jon Anders Skau
FAKSIMILE: Fædrelandsvennen tirsdag.
08 fael smuglerbãd 01 (4).jpg Foto: Jan Pedersen

ÅLBÆK/ÅLBORG/KRISTIANSAND: — Politiet foretar nødvendige etterforskningsskritt i saken. I sånne saker jobber vi selvsagt både med hva som har skjedd bakover i tid, men også fremover. Så kan du selv tenke hva det innebærer, sier etterforskningsleder Leif Vagle ved avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Politiet i Norge varslet danske myndigheter om den ventede smuglertokten for flere måneder siden. Den drepte 49-åringen har lenge vært i politiets søkelys. Da presenningen over båten ble fjernet nylig, forsto tollvesenet og politiet at en smuglertokt var på gang. Båten ble utstyrt med gps-peiler og dansk og norsk politi gjorde seg klare til aksjon.

Vagle er svært sparsommelig med opplysninger. Politiet ønsker ikke å kommentere om det er foretatt avlytting av telefoner. Heller ikke om etaten har hatt informanter med kjennskap til det kriminelle smuglermiljøet i Arendal.

Henvendelse fra Norge

Dansk politi opplyser til Fædrelandsvennen at de ble bedt om forberede seg på aksjon.

— Vi fikk en henvendelse fra norsk politi som gikk ut på at det skulle gjennomføres en smuglertur mellom Danmark og Norge, sier etterforskningsleder Verner Holm i Nordjyllands politi til Fædrelandsvennen.

Han tror det kan komme pågripelser i smuglersaken, men er tilbakeholden med å uttale seg om hvordan politiet jobber.— Hvor narkotikaen kom fra og hvem som har gjort hva, er tema for den videre etterforskningen. Narkotikaen som ble forsøkt smuglet, var neppe til eget bruk, men hvilke andre som er involvert og om det skal pågripes flere, kan jeg ikke si noe konkret om, sier Holm.

Spanet i timevis

Holm forteller at danske politimenn spanet på nordmennene i flere timer i havna før de bestemte seg for å slå til. Naboer har fortalt at spanere oppholdt seg i havnen store deler av søndagen.

— Vi overvåket dem i flere timer. Vi slo til da vi var sikre på at det dreide seg om narkotikasmugling, sier Holm.

08 fael smuglerbãd 01 (4).jpg Foto: Jan Pedersen

Da politiet slo til, var smuglerne godt i gang med å losse hasjen fra bilene og over i den hurtiggående båten som 49-åringen hadde kjørt fra Arendal.49-åringen ble kort tid senere skutt og drept i det han forsøkte å flykte sammen med en 36-åring og en 27-åring. Sistnevnte ligger på sykehus og er operert for skuddskader.

Jakter en fjerde person

Ekstrabladet skriver tirsdag kveld at politiet jakter på en fjerde person etter smuglerdramaet i Ålbæk. Politiet beslagla to norskregistrerte biler og en tysk BMW.

— Jeg kan bekrefte at det mangler en sjåfør til den ene av de tre bilene. Vi har anholdt to menn. Den tredje gjerningsmannen var fører av båten, så ja – det mangler en mann, sier Verner Holm.

Politiet vet foreløpig ikke om den tredje bilen har noe med saken å gjøre.

MANGLER EN: Etterforskningsleder Verner Holm i Nordjyllands politi bekrefter at de jakter på en fjerde gjerningsmann. Foto: Jon Anders Skau

— Det er funnet tre biler, men vi vet ikke om den tredje bilen ha en forbindelse til saken. Det jobber vi med å finne ut av nå, sier Holm til Fædrelandsvennen onsdag formiddag.

Han ønsker ikke å si hvor bilen ble funnet, eller om den hadde norske skilter.

Kan ikke avhøres

Onsdag formiddag var det ikke gjort flere pågripelser i saken.

27-åringen som ble skutt ligger fremdeles på sykehus. Han er foreløpig ikke i stand til å avhøres av politiet.

— Vi får nok ikke avhørt ham i dag, sier Holm.

I den videre etterforskningen jobber dansk og norsk politi tett sammen for å avdekke hvor hasjpartiet kom fra, hvor det skulle og hvilke andre personer som er involvert.

— Vi utveksler de opplysningene vi har. Overtredelser som er blitt begått i Norge, etterforskes selvfølgelig av norsk politi, sier Holm.

- Hva tenker du om at dere ble beskutt?

— Det kan vi aldri gardere oss mot. Når vi arbeider med organisert kriminalitet, må vi ta høyde for at slike ting kan skje. Det gjorde vi også denne gangen, sier Holm.