LILLESAND: — Diskusjonen om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke, er snøen som falt i fjor, sa Sundtoft da hun fredag presenterte regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Etter at Tine Sundtoft tiltrådte som miljøvernminister, har hun ikke hatt noen diskusjoner med Frp om hvor vidt klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Hun lover en klimapolitikk som også sønnen Jon Jonassen Sundtoft vil få glede av. Foto: Tore André Baardsen

Til Fædrelandsvennen sier hun at det ikke har vært noen diskusjoner i regjeringen om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Selv om også regjeringsmedlemmer fra Frp har stilt spørsmål ved dette tidligere.

— Det har vært for mye diskusjon om dette. Da får vi ikke diskusjonen over på det som betyr noe: Hvordan kan vi endre samfunnet over på en diskusjon om hvordan vi kan få et lavutslippssamfunn. Det er mye viktigere enn å ha en teoretisk diskusjon om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke.

Klimapanel

Sundtoft har ved flere anledninger gjort det helt klart at regjeringen stiller seg bak den rapporten fra FNs klimapanel der det slås fast at det er 95 prosent sjanse for at klimaendringene er menneskeskapte.

— Jeg skjønner at det er et spørsmål siden det er en ny konstellasjon og Frp ikke var med i klimaforliket. Frp sitter nå i en konstellasjon der vi sier at vi skal forsterke klimaforliket.

Klimaskeptikere finnes det fortsatt i Frp. Stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen er en av de som har vært skeptisk.

— Jeg er en skeptiker og det har jeg bestandig vært. Det er min personlige holdning. Men jeg stiller meg bak regjeringsplattformen.

Sykluser

Med seg til Lillesand, hadde Tine Sundtoft stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp). Også hun åpner for at ikke all klimaendring er menneskeskapt.

— Jeg har ikke så god greie på dette. Jeg tror det kan være begge deler og vi vet at klimaet går i sykluser, sier Godskesen som understreker at også hun støtter regjeringsplattformen.

Kollega Fredriksen mener det fortsatt må være lov å diskutere klima i partiet.

— Det må være lov å ha ulike meninger om det. Mennesket har helt klart en påvirkning lokalt, men når det gjelder de store, globale trekkene, går det i sykluser og da er det veldig mange andre ting som spiller inn.

Giftopprydding

Under møtet på Møglestu videregående, lovet Tine Sundtoft at den nye regjeringen vil satse mer på kollektivtrafikk og øke bevilgningene til giftopprydding og vannkvalitet. Det omfatter blant annet krypsiv.

— Klima skal gjennomsyre alle politikkområder, så det er relativt uinteressant om det blir mer eller mindre til vårt departement, sier hun.

Tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er ikke imponert over det svaret.

— De har redusert miljøsatsingen vår med 700 millioner. Det er nokså drastisk. Blant annet har de kuttet i regnskogsprosjektet. Det er helt uforståelig.

— Er du overrasket over at klimaskepsisen har stilnet så raskt?

— Jeg har vært hundre prosent på at de ville blitt overkjørt. Det hadde ikke vært mulig å danne regjering hvis ikke Frp gav seg. Men problemet er at de ikke gjør nok med klimaproblemet.