SONGDALEN: En rekke nordmenn har denne uka opplevd å bli ufrivillige medlemmer i Facebook-gruppa til Norwegian defence league (NDL).

Ifølge adressa.no er dette både hotelldirektører, rådgivere i NAV, kjente musikere og kommuneansatte.

Norwegian defence league (NDL) er en anti-islamsk gruppe som er inspirert av britiske English defence league. De jobber for å begrense islamsk innflytelse i Norge.

Meldte seg straks ut

Da Fædrelandsvennen sjekket medlemslisten til organisasjonens Facebook-gruppe var også en rekke sørlendinger blant de 1387 medlemmene.

En av dem var Kai Erland, profilert kulturarbeider ansatt på Stiftelsen Arkivet i Kristiansand, og bosatt i Songdalen.

— Jeg oppdaget dette i går og fikk panikk. Jeg gikk rett inn og slettet meg fra gruppen, sier Erland til Fædrelandsvennen i dag.

- Du sympatiserer ikke med Norwegian defence league?

— Nei, ikke i det hele tatt. Følelsesmessig er det et stort sjokk å oppleve dette, og det viser at her må en passe på.

Da Fædrelandsvennen snakket med Erland, visste han ikke hvem som hadde meldt ham inn i gruppa. Men personen er den samme som har meldt inn en rekke av de øvrige medlemmene.

— Jeg kjenner ikke denne personen, og så snart jeg er tilbake på kontoret vil jeg slette henne fra vennelisten min, sier Erland til Fædrelandsvennen.

Oddekalv også medlem

Ifølge adressa.no er leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Willy Oddekalv, også på medlemslisten til Norwegian defence league på Facebook.

— Jeg ble oppringt og gjort oppmerksom på det i dag. Jeg synes fremgangsmåten deres er dårlig folkeskikk. Ekstreme organisasjoner som Norwegian defence league tar jeg sterk avstand fra, sier Oddekalv.

En av administratorene bak Facebook-siden til Norwegian defence league sa til Adressa.no i går at han ikke kjenner til at folk mot sin vilje har blitt lagt til gruppen.

— Jeg legger aldri til folk uten at jeg vet at de vil være medlem i gruppen. Om dette har skjedd, er det uansett ingen stor sak. De som blir lagt til, og ikke ønsker å være medlem, kan bare melde seg ut, opplyste administratoren.

Senere på kvelden i går la organisasjonen likevel ut en pressemelding på hjemmesidene sin der de beklager at folk er blitt meldt inn i NDLs nye Facebook-gruppe.

"Det har nok dessverre gått litt fort i svingene hos enkelte, som har lagt til medlemmer fra vår forrige, hackede gruppe. Vi lover å forbedre rutinene på dette fremover", skriver organisasjonen ifølge adressa.no.

- Vurder å anmelde

Overfor adressa.no reagerer informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra. Han mener de ufrivillige medlemmene bør vurdere å anmelde saken.

– Om dette stemmer er det dypt krenkende for de som har blitt medlem i en organisasjon de ikke er i nærheten av å ha sympati for. Jeg synes de det gjelder bør vurdere å anmelde dette, sier han til adressa.no.