KRISTIANSAND: — Dette er et gammelt krav fra oss på Grim, som nå blir aktualisert fordi politikerne sier de vil se på bomplassering som følge av innføring av rushtidsavgift, sier Leif Westgård.

På Grim har man i alle år følt det urettferdig at de som bor så nærme bykjernen må betale bomavgift, mens folk på Lund slipper.

— Det fører jo blant annet til at hvis man bor på Grim og jobber eller handler i Sørlandsparken må man betale to ganger gjennom bomringen, mens de fleste andre slipper unna med en gang, sier Westgård.

Vi må betale

— I vår bydel må 99 prosent av beboerne betale gjennom bomringen for å komme seg på jobb eller handle. Bor du sentrumsnært på Lund, eller enda lengre fra sentrum, som på Sødal, slipper du unna avgift inn til sentrum. Det mener vi er urettferdig.

I denne svingen i Tinnheiaveien, nedenfor det nye krysset som kommer, mener Grim bydelsråd og Leif Westgård at man kan sette opp ny bom. Foto: Reidar Kollstad

Derfor foreslår helt konkret Grim bydelsråd at bommen nederst i Setesdalsveien fjernes og at det etableres to nye bommer. Én i bakken ned fra Tinnheia på sørsiden av den nye veien som kommer fra Kolsdalen. Den andre bommen plasseres ved Dalane/Krossen ved Jernbaneverkets lokaler.

Ikke imot rushtidsavgift

— Da slipper vi som bor på Grim, som nesten bor i sentrum, å betale. Bor du på Tinnheia eller Hellemyr er det mer rettferdig at man betaler, mener Westgård.

Westgård understreker at dette ikke handler om motstand mot bompengeavgifter generelt eller rushtidsavgifter spesielt.

— Vi er ikke imot rushtidsavgiften, men imot skjevfordelingen.

Rettferdighetsprinsippet

Høyres gruppeleder Hans Otto Lund mener det vil være naturlig å se på bomplasseringene når man nå skal innføre rushtidsavgift.

— Jeg ser vel kanskje at vi bør se på å plassere bommene på Lundsbroa og Oddernesbroa. Slik snevrer vi inn sentrum, folk på Lund og Sødal må betale inn til sentrum, og gjennom det oppnår vi større rettferdighet, mener Lund.

I dette området ved Dalane/Krossen, ved Jernbaneverkets lokaler, kan den nye bommen på Setesdalsveien stå. Foto: Reidar Kollstad

Lund har selv vært på bydelsmøter på Grim og forstår at de føler dagens ordning lite rettferdig. Mens hans medisin er altså å snevre inn bomplasseringene, og beholde den på Grim der den står.— Jeg mener det er mer rettferdig å plassere bommene nærmere bykjernen.

— Det er imidlertid langt fram og for tidlig å konkludere. Først må vi få inn nye vurderinger, økonomiske analyser og trafikkvurderinger. Flytter man bommene, endrer rammevilkårene seg drastisk, og vi må være trygge og sikre før vi gjør noe.

Lund nevner som et eksempel at flytter man bommen fra Bjørndalssletta til broene inn mot byen kan det føre til at flere fra Lund vurderer å handle på Sørlandssenteret i stedet for i Kvadraturen. Det er en utvikling som ikke er ensidig gunstig.

— Det har aldri vært skikkelig vurdert å flytte bommen på Setesdalsveien til Tinnheia og Dalane, men det ble nevnt på et folkemøte i bydelen, sier Lund.