KRISTIANSAND: Som et forslag til minnelig løsning krever nå Drivenes at kommunen betaler et halvt års ekstra leie, hvilket skal utgjøre den nette sum av 189.000 kroner.

— Utleier vil på en måte cashe inn mest mulig på dette, vil jeg tro. Med bakgrunn i dialogen vi har hatt i forkant synes vi dette er noe merkelig, uttaler eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

I januar sa Kristiansand Eiendom opp leieforholdet med Starthallen AS, eid av den kjente eiendomsinvestor Tore Gustav Drivenes. De hevder leieforholdet opphører fra 31. mai, og nekter å betale én krone utover denne dato.

Raskt i disputt

Leiekontrakten er fra 1997, men kommunen har nå bygd ny gymsal for Wilds Minne skole ved Roligheden gård. Årsaken er at den 35 år gamle hallen skal rives til fordel for nye boliger og næringslokaler.

portrett legges i tekst Foto: Kjartan Bjelland

Investor Drivenes fra Vennesla la 17 millioner kroner på bordet da IK Start flyttet til Sør Arena i 2007. Han havnet raskt i disputt med kommunen om leieprisen, som han mente var for lav til å dekke kostnadene.Som følge av dette ville han si opp avtalen. Men kommunen svarte at de ikke kunne kastes på dør uten solid kompensasjon, fordi det var en tinglyst, varig rett for dem å bruke Starthallen til kroppsøving. Dessuten ble de hygieniske forholdene i hallen et hett tema.

— Utleier har brukt mye energi på å hevde at vi ikke hadde evigvarende kontrakt. Når vi så ønsker å si opp avtalen, snur han helt rundt og vil binde oss til masten, kommenterer eiendomssjef Hans-Christian Gram.

Avviser

Den noe gunstige leieavtalen fra 1997 hang sammen med at Start havnet i økonomisk trøbbel. Kommunen aksepterte at et rente- og avdragsfritt lån på 1,2 millioner kroner ble overført fra IK Start til Starthallen AS, mot visse vilkår i leieavtalen:

Da den utløp i 2007 skulle leieforholdet automatisk fornyes, og den nye leieperioden fastsettes ved avtale. Som følge av uenighet ble ingen ny avtale gjort.

Tore Gustav Drivenes avviser at han vil «cashe inn mest mulig». - Bare tull, ikke snakk om. Vi forholder oss til en avtale som er inngått, og det må begge parter. Kommer vi fram til at vi tar feil, må vi forholde oss til det, og tilsvarende gjelder for kommunen.

Drivenes klager på at avtalen fra 1997 er tvetydig formulert. Han sier behovet for å øke leieprisen blant annet bunnet i at kommunen hadde påført bygget 100.000 kroner i eiendomsskatt. Men diskusjonen fra 2007 mener han er et tilbakelagt stadium.

— Kommunen krevde først millionbeløp for å bli løst fra avtalen, deretter krevde de å få bli til 2017. I 2009 sendte vi ti purringer for å få til et møte med kommunen, uten å motta svar, før oppsigelsen kom plutselig. Vi mener derfor vi har strukket oss langt, sier Vennesla-investoren.

Rettssak mulig utfall

Han mener oppsigelsen er ugyldig, og viser til at brev fra 2009 der kommunens advokat bekrefter at de vil leie til 2017. I korrespondanse mellom kommunen og Starthallens advokat, etter et møte 10. mai, er rettssak nevnt som mulig utfall. I brev fra advokat Atle Berentsen heter det at tilbudet om å betale én måneds leie «vil ikke kunne påberopes av leier i en eventuell rettslig prøving av saken».

Fylkeskommunen, flere lag og foreninger er leietakere i Starthallen i dag. Kommunen er i ferd med å utarbeide områdeplan, og investoren tør ikke spå hvor mange år det går før hallen eventuelt blir jevnet med Marvikssletta.