LYNGDAL: Mens butikken var stengt i julehelgen tok flere personer seg inn i butikken. I ro og mak ble det plukket eksklusive merkevarer til en verdi på nesten 1,7 millioner kroner.

En 21 år gammel mann av utenlandsk opprinnelse, bosatt i Lyngdal, er nå dømt til fem måneders ubetinget fengsel i Lister tingrett for medvirkning til tyveriet. Han har tilstått at han deltok, men at hans oppgave bestod av å holde vakt.

Fire andre siktede i saken mener at hans rolle har vært mer aktiv, særlig i planleggingen. Retten har imidlertid lagt vekt på 21-åringens egen forklaring.Selv om de aller fleste klesplaggene kom til rette, måtte disse selges etter tyveriet til svært reduserte priser som forsikringsselskapet måtte dekke mellomlegget for.

Langt rulleblad

Den domfelte har et langt kriminelt rulleblad.

Allerede i 2006 ble han bøtelagt for skadeverk, og året etter bøtelagt for tyveri. Han er også bøtelagt to ganger senere for narkotika.

21-åringen fikk sin første dom i januar 2007 for blant annet vinningsforbrytelser og vold. Året etter ble han igjen dømt for trusler og brudd på våpenloven. Senere i 2008 møtte han igjen i retten i Farsund og ble dømt vinningsforbrytelser. Fire måneder etter oppmøtet i retten i Farsund var han i Asker og Bærum tingrett tiltalt for vinningsforbrytelser.

Nye vinningsforbrytelser ble pådømt i Lister tingrett i 2010, og den siste dommen kom i februar i fjor for overtredelser av våpenloven.

Ikke samfunnsstraff

Retten sier blant annet i dommen:

"Siktede i vår sak dømmes nå for medvirkning, uten at han var sentral i forbrytelsen. Forholdet gjelder her tyveri av til sammen varer på over 1, 6 millioner kroner, som er lett omsettelige. Domfelte må ha vært fullstendig klar over hvor store verdier det var snakk om, ettersom selve tyveriet pågikk over et par timer og han tidligere hadde vært i butikken. Retten finner etter dette at det ikke er grunnlag for samfunnsstraff.

I formildende retning vises det til at tiltalte avga en tilståelse, dog slik at den først ble gitt etter å bli gjort kjent med forklaringer til andre involverte i saken. Siktede har likevel forenklet politiets arbeid, og gitt prosessuelle besparelser knytte til rettens behandling. Etter forholdene, tilståelsen og en underordnet medvirkning gis en strafferabatt på 1 måned".