KRISTIANSAND: — Økonomer spår økonomisk kollaps for oljeavhengige Norge når det blir fart på klimaarbeidet internasjonalt – og globalt satses det enormt.

— Det andre store bildet er USA som blir mer selvforsynt med fossilt brensel og Kina som kjøler ned etterspørselen. Dette kan få dramatiske følger for Sørlandet, sier Holmelid.

Grønn næringsplan

Derfor foreslår SVs stortingskandidat i Vest-Agder at Agder går i gang med den grønne revolusjonen nå. Enten forbereder man seg, eller så blir man tatt på senga, mener han.

— Grønne arbeidsplasser er så diffust. Derfor utfordrer jeg fylkeskommunene, forskningsmiljøene og næringslivet til sammen å lage en grønn næringsplan for Agder. Den må analysere hva god klimapolitikk har å si for Agders næringsliv og den må peke på hvordan vi kan skape et mer allsidig og fremtidsrettet næringsliv. Vi er meget oljeavhengige i øyeblikket, sier Holmelid.

Grønne ingeniører

Han har allerede flere konkrete forslag:

•Sørlandsutvalgets idé om 4000 studenter ved en ny School of engineering må omgjøres til School of green engineering. - Da blir vi et fremtidsrettet alternativ til NTNU i Trondheim, en spydspiss nasjonalt. Sørlandet må helt i tet, sier Holmelid.

• Pilot for nasjonalt forskingsprogram for grønn prosessindustri slik Eide-nettverket har tatt opp. - Den som produserer aluminium på den reneste måten i verden, er klimavennlig selv om bedriften slipper ut. Vi må ta mål av oss til at Sørlandet leder an i verden her, sier Holmelid.

— Mener du Sørlandsutvalget ikke gikk langt nok, siden dette forslaget kommer få uker etter at næringslivet på Agder ble analysert i en stor rapport?

— For å være snill kan jeg vel si at dette er en videreføring av Sørlandsutvalgets arbeid. Kritikk har de fått nok av, sier Holmelid.

Grønne skip

Han trekker også fram transportsektoren, tog, miljøvennlig sjøtransport og kollektivtrafikk i byene.

— Fremtidens skip, kan det for eksempel bli Sørlandets fremtid? Skipsbygging har Norge enorme tradisjoner innen. Det er kort fra dagens oljebedrifter, over til å konstruere skip, sier han.

Grønne globalt

Direktør i Oxford Research, Harald Furre, har vært kritisk til Sørlandsutvalget og ment det ble for puslete. Han mener Holmelid er inne på noe.

— Jeg vil ikke ta stilling til hans konkrete ting, men globalt ser vi en voldsom satsing mot grønn fremtid. Alt som kan bringe Sørlandet inn i de satsingene, er bra. Å utrede dette, kan være klokt.

— Men jeg advarer mot å sette oljebedrifter og grønn fremtid opp mot hverandre. Det er kompetansen og teknologiutviklingen i dagens næringsliv som skal omstille oss til fremtidens, sier han.

- En god idé

Leder av Sørlandsutvalget, UiA-rektor Torunn Lauvdal, synes Alf Holmelid har en god og viktig idé.

— I vårt utvalg analyserte vi næringslivet på Sørlandet og kom med tiltak vi mener bør gjennomføres nå. Samtidig snakker vi om det grønne skiftet som vil komme fram mot 2050. — At Sørlandet på egen hånd går videre og utreder hva den grønne revolusjonen får å si for oss på Agder, konsekvenser og muligheter, er klokt, sier hun.

Om universitetet skal omgjøre hele ingeniørutdanningen i grønn retning, slik Holmelid vil, har hun ingen mening om.

— Nei, det kan jeg ikke svare på. Vi har fornybar energi allerede. Nei jeg har ikke noen mening om det nå, sier hun.