AGDER: Denne helga er det hundrevis av konfirmasjoner på Agder. Store beløp er i omløp.

— Det er nok helt vanlig for de med flexilån å øke litt på kreditten i forbindelse med konfirmasjon. Vi ser også at kredittkortene brukes flittig. Det er noen få eksempler på folk som ber om lån for å greie feiringen, sier gruppeleder for kunderådgiverne i Sparebanken Pluss, Bente Sørensen.

Også i Sparebanken SR-Bank erfarer bankfolkene at utgifter forbundet med konfirmasjon blir finansiert ved lån, bekrefter konserndirektør for kommunikasjon Thor Christian Haugland, til NTB.

Cirka 30.000

DYRT: Konfirmasjonsavgiften i kirken er 350 kroner, så velsignelsen koster ikke all verden. Det er alt rundt konfirmasjonen som er blitt fryktelig dyrt for mange. Bildet er fra Oddernes kirke i fjor. Foto: Kristin Ellefsen

30.000 kroner er en sum årets konfirmantforeldre fort passerer for å få feiret poden. I tillegg kommer mellom 3000 og 6000 kroner i gaver til andre konfirmanter. Det viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB. 331 konfirmantforeldre ble intervjuet.Adresseavisen presenterte nylig et regnestykk for en gjennomsnittlig konfirmasjon i Norge. Det viste at du må regne med:

• 15.000 kroner for festen (mat, drikke, pynt)

• 8600 kroner for klær og sko.

• 10.000 kroner for gave til konfirmanten.

• Totalt for foreldre: 33.600 kroner.

Et sted mellom 4000 og 10.000 kroner er nok ganske vanlig å gi i gave fra foreldre, i følge forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1. ## Bunad

Er det ei jente som står til humanistisk eller kristelig konfirmasjon, byttes ofte pengegaven ut med en bunad. Den koster fort godt over 20.000 kroner, uten sølv.

— Høres riktig ut, i hvert fall hvis man ikke feirer hjemme. En god regel er at konfirmanten sparer det meste av gavene. De må få kjøpe seg noe, selvsagt, men foreldrene bør sørge for at bankkoret ikke går varmt. Det meste bør spares, sier Bente Sørensen i Plussbank.

Hun tror de fleste har et ganske fornuftig forhold til konfirmasjon. - Men det er som ellers i samfunnet. Folk bruker mer og mer, sier hun.

Fotografering er kanskje det eneste som har blitt en mindre utgiftspost enn før. For mange er turen til fotografen byttet ut med billige egen-knipsede bilder foran gavebordet eller i hagen.

- Ikke skryt om penger

Sogneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd ber alle konfirmanter tie still om hvor mye penger de får.

— Jeg ønsker pengeprat-boikott. Sterke ord, men jeg synes det er blitt alt for mye brauting om hvem som får mest, sier Andersen som sammen med kateket Sigurd Tveit mener fokus heller må være på konfirmanten.

— Jeg vil absolutt ikke snakke ned festen. Hold en fin fest. Det som teller er ikke prisen pr. kuvert, men nærværet hvor du formidler hva 14-åringen betyr for foreldrene og hvor glad du er for at han/hun finnes, sier presten.

Han er ikke mot å bruke penger på fest og høytid, men han skeptisk til den "store konkurransen" i skolegården etterpå.

— De unge er vel bare som folk flest. Før var det en dyd ikke å skryte av hva man hadde. Nå er det vanlig å braute om hvor mye man har. For noen konfirmanter ødelegger det dagen. Derfor: Boikott pengemaset, sier Andersen og kateket Sigurd Tveit.