KRISTIANSAND: — Hvis folk kan gå ut fra kontoret litt mindre triste enn da de kom hit, så gir det en god følelse. Vi blir ofte kalt for trøstekontoret. Det liker vi veldig godt, sier rådgiverne Nandrup Abrahamsen og Reidar Vang.

Hvert år bistår de to pensjonerte politimennene kriminalitetsofre i Aust- og Vest-Agder.

20,5 millioner kroner

I Agder fikk 280 personer utbetalt totalt 20,5 millioner kroner i voldsoffererstatning i fjor. Det gir en gjennomsnittlig utbetaling på 73.000 kroner. Kvinner fikk i snitt litt høyere utbetaling enn menn. Ifølge rådgivningskontoret skyldes det at voldtekter gir høyere utbetaling enn gatevold som oftere rammer menn.

— En oppreisningserstatning kan aldri bøte fullt ut på det man har opplevd. Men ofte er det vel så viktig å bli trodd og oppleve at samfunnet strekker ut en hånd når beskyttelsen ikke har vært godt nok, sier Nandrup Abrahamsen.

Menn i Aust-Agder fikk utbetalt langt høyere erstatningssummer enn menn i Vest-Agder i 2012. Abrahamsen og Vang tror det har to forklaringer.

— Flere menn i Vest-Agder søker erstatning etter å ha blitt utsatt for vold på byen. Slike saker ender ofte med mindre utbetalinger på 10.000-20.000 kroner, sier Reidar Vang.

— Gatevolden i spesielt Arendal er ofte grovere og dermed genereres høyere utbetalinger, sier Abrahamsen.

Godt markedsført

I innbyggertall er Telemark jevnstort med Vest-Agder, men fylket hadde halvparten så mange erstatninger. Kun Oslo og Finnmark er i nærheten av Agders tall.

— En viktig årsak er trolig at ordningen er godt markedsført i Agder, sier direktør Marit Zahl Jonassen ved Voldsofferkontoret i Vardø.

Justisminister Grete Faremo vurderer å fjerne foreldelsesfristen for drap og grove overgrepssaker. Det kan gi et rush av saker til voldsofferkontoret.

— Vi møter stadig kvinner som har vært utsatt for overgrep og incest i barndommen. De har båret på hemmeligheten i mange år, men når de endelig anmelder henlegges saken. I tillegg er den gjerne foreldet som erstatningssak, sier Abrahamsen.

Urettferdig

Nylig behandlet voldsofferkontoret en overgrepssak med et søskenpar. På grunn av foreldelsesfristen fikk kun den ene søsteren erstatning.

— Det blir urettferdig. Slike saker gjør meg vondt. Derfor er det bra om regelverket endres, sier Abrahamsen.

Marit Zahl Jonassen ved voldsofferkontoret sier det generelt er for få som søker voldsoffererstatning.

— Sammenligner man ubetalinger med antall voldssaker ser man at det er et stort misforhold. Det skyldes både at folk er ukjent med ordningen samt at voldsofre av ulike årsaker ikke ønsker å søke erstatning, sier Zahl Jonassen.

Erstatningsutbetalingene kommer trolig til å øke betydelig i 2013 på grunn av 22. juli-sakene.

— Det er bedre at folk tar kontakt én gang for mye, enn gang en for lite. Vi har lav terskel, og ofte kan det være godt med en prat om saken ikke ender med en erstatningssak, sier Nandrup Abrahamsen.