BIRKENES : — En røykfri kommune synes jeg er et godt tiltak. Jeg sluttet for tre-fire år siden og vil anbefale alle andre å gjøre det samme, sier Inga Johansdottir til Fædrelandsvennen.

Som faghelsearbeider ved Birkenes sykehjem er hun én av 465 ansatte i Birkenes kommune. Alle 465 får nå tilsendt et spørreskjema hvor de skal svare på om de røyker eller snuser, og hva som skal til for at de skal klare å slutte.

— Dette har vi egentlig bare ventet på, sier vernepleier og røyker Anita Svaland.

VIL SLUTTE: Hjelpepleier og verneombud Anita Svaland ved Birkenes sykehjem håper et røykeforbud kan hjelpe henne til å stumpe røyken. Foto: Erlend Olsbu

Hun er verneombud ved sykehjemmet og tror et eventuelt forbud kan være det som får henne til å stumpe røyken.

— Hva tenker du om at det også skal gjelde snus?

— Det ser jo ikke så fint ut, det heller, sier Svaland.

Skal ikke tvinges

Fungerende kommuneoverlege Thor-Erling Engemyr er en av initiativtakerne. Han bekrefter at målet er at samtlige ansatte skal bli tobakksfrie. Det innebærer tobakksstopp på sykehjemmet, fire skoler, fem barnehager og i kommuneadministrasjonen.

— Vi er i startfasen og har ikke satt noen dato for når målet skal være nådd, sier Engemyr.

Ifølge Engemyr er det ingen av de ansatte som skal tvinges til å slutte å røyke eller snuse. Hvilke grep som skal gjøres avhenger av hva de ansatte svarer i den anonyme spørreundersøkelsen.

— De fleste som røyker ønsker å slutte. Målet er å hjelpe de ansatte med å klare det, sier Engemyr.

Høyere dødelighet

Ifølge helsestatistikken dør flere av lungekreft og kols i Birkenes enn mange andre steder. I Norge er dødeligheten 38 per 100.000 innbyggere. I Birkenes er tallet 69. — Det er flere røykere i Birkenes enn i mange andre kommuner. Folk begynner tidlig og vi har en høy forekomst av tobakkrelaterte sykdommer. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier helse- og velferdsleder Anne Stapnes.

RØYKESLUTT: Snart kan det bli slutt på røykepausene i bua utenfor kommunehuset i Birkenes. Foto: Erlend Olsbu

— Er det mulig å gjennomføre dette uten å bruke en form for tvang?

— Andre kommuner har klart det. Samtidig er det slik at arbeidsgiver har en ganske stor styringsrett i arbeidstida, sier Stapnes.

Marnardal er blant kommunene som har vedtatt å bli røykfrie. Målet skal etter planen være nådd innen nyttår.

— Vi begynte med røykfrikurs for de ansatte i vår. Det har vært veldig positivt. Jeg har selv vært på kurset og har vært røykfri siden april, sier rådmann Hans S. Stusvik.

Ifølge Stusvik ble det ikke vurdert å inkludere snusbruk, slik Birkenes har gjort.

Ordføreren positiv

Ordfører i Birkenes, Arild Windsland, er positiv til tiltaket.

— Dette dreier seg om folkehelse. Vi ønsker at folk skal være friske lengst mulig og kommunen har et sterkt ansvar når det gjelder forebyggende arbeid, sier Windsland.

Han mener målet om en røykfri kommune er bra, men presiserer at det er en lang vei å gå.

— Det er mange hensyn som må tas for å få dette til. Fremfor alt er det viktig at det blir en god dialog mellom ansatte og ledelse, sier Windsland.

— Kan kommunen nekte folk å røyke eller snuse i arbeidstiden?

— Det må nesten andre svare på. Det er jo naturlig at kommunen diskuterer hva vi skal og ikke skal legge til rette for, sier Windsland.