EGNER: Planutvalget på Egner-eiendommen onsdag. Denne får nå stå i fred etter en årelang strid. Egner-familien har tre hytter stående her. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Det er på sin plass å beklage hvordan de har blitt behandlet. Det har vært inn— og utreguleringer i mange år som har skapt usikkerhet. Kommunen har valset over dem, sa leder av planutvalget Harald Øyslebø da saken ble behandlet onsdag.

Men en beklagelse overfor familien ble nedstemt i utvalget med fire mot tre stemmer.

Den folkekjære tegneren, forfatteren, visedikteren og komponisten Thorbjørn Egner kjøpte eiendommen på Gismerøya i Mandal i 1966. Det handler om 60 mål tomt - rundt 25 prosent av øya.

Men fra begynnelsen av 1970-tallet ble området et sterkere og sterkere pressområde for industri. Nå er nesten alt inn mot Egner-eiendommen spist opp til industriformål.

Tre hytter

Onsdag skulle så planutvalget bestemme seg for om de skulle ta store deler, hele 22 mål, av Egner-eiendommen til industri. I så fall hadde Egner-familiens tre hytter forsvunnet.

– Men nok er nok. Vi må nå verne om det som er igjen, sa Øyslebø.

Et enstemmig planutvalg gikk inn for å ikke røre mer av eiendommen og det tilstøtende friluftsområdet.

Ingen beklagelse

Men beklagelse blir det ikke.

– Jeg kan komme på en rekke personer i Mandal som i så fall burde fått beklagelse for ulike planer. De politiske prosessene foregår i årevis, slik er det jo bare, sa Inga Fjeldsgaard (Ap) som var blant de som ikke ville beklage.

Forslagsstiller Øyslebø hadde i sin opprinnelig forslag skrevet at det er Mandal kommune som skal beklage sin oppførsel overfor Egner-familien, men modererte seg til at beklagelsen kom fra planutvalget. Det var likevel ikke nok - forslaget ble nedstemt.

Men det Øyslebø fikk utvalget med på var at det skal tilrettelegges en adkomstvei til Egner-eiendommen og friluftsområdet samt at det blir anlagt privat og offentlige parkeringsplasser her.

Behandlingen ble fulgt av Jan Syvertsen fra Kleven Vel. Fra Kleven er det direkte utsyn mot Gismerøya, og han har vært en sterk forkjemper for å bevare mest mulig. – Det var gledelig at de nå tar vare på resten av friluftsområdet på øya, særlig for Egner-familiens del, sier han.

Konsekvenser

Før på dagen hadde han vist planutvalget konsekvensene av å fjerne så mye som 22 mål område, slik administrasjonen ville, både av hensyn til innsyn mot industribyggene fra sjø og land i tillegg til at det blir mer værhardt.

Men: Midt på øya står en enslig og utilgjengelig grønn kolle på 10 mål mellom industribyggenel. Akkurat den var politikerne enige om å fjerne. – Det var synd, men slik er politikken, sier Syvertsen.