LILLESAND: — Uff, uff, uff... Vi hadde jo avslutningsfest på tirsdag med middag og vitnemålutdeling og slikt. Vi ante ikke noe om at de skulle ha en sånn fest i går. Det er ikke annet å tenke enn at det er forferdelig og veldig leit, sier Glenn Langeland.

Han er klassekontakt for en av de fire tiendeklassene ved Lillesand ungdomsskole. Han er også Mot-informatør, det vil si at han er kurset i å drive

holdningsskapende arbeid blant elevene på skolen. Da prater de om rus, om det å være modig nok til å si nei, og om å hjelpe hverandre.

— Dette året har vi ikke hatt Mot-opplegg, fordi bystyret sa opp avtalen for et år siden. Så like under huden på alle elevene er vi ikke lenger, sier Langeland.

- Dramatisk

Også skolens inspektør, Stein Magne Knutson, er lei seg for at tiendeklassenes avslutningsfest endte med flatfyll og pumping.

— Det syntes jeg var dramatisk. Dette er 15- og 16-åringer som har satt hverandre stevne i Hestholmbukta, og så har det utartet.

Han sier det er en slags tradisjon at tiendeklassingene arrangerer holmefest for å feire at de avslutter ungdomsskolen.

— Noen år tilbake i tid hadde dette utviklet seg til en tradisjon, at ungdommene samlet seg på Skogerøya. På et tidspunkt tok foreldrene ansvar og laget organiserte tilbud i stedet, som et positivt tiltak for sine ungdommer. Dette skjedde i noen år på rad, sier Knutson.

- Ikke så vilt

Årets avslutningsfesten ble arrangert av elevene selv, og annonsert via Facebook.

— Det var en del alkohol der, det var det. Det var en del sprit, men ellers mest rusbrus og øl. Men jeg føler ikke det var så vilt som det kanskje kunne høres ut, sier elevrådsrepresentant for 10.4, Maria Narvestad Nilsen.

— Jeg har hørt om en som er blitt pumpet, og flere som måtte inn til legevakten, men jeg vet jo ikke helt hva som skjedde. Det er alltid noen som drikker seg sørpings, men om man klarer å kose seg, eller bare være edru, så går det helt fint. Jeg syntes det var forholdsvis rolig der, sier Nilsen.

Hun forstår likevel at bekymrede foreldre har ringt politiet, men sier de unge også prøver å passe på hverandre.

— Hvis det er noen som har fått i seg for mye, så ringer vi foreldrene, sier elevrådsrepresentanten.

Få foreldre

Leder for Foreldrenes arbeidsutvalg (Fau) ved Lillesand Ungdomsskole, Marcel Paauw, mener ingen foreldre burde være forbauset over at slike fester kan utarte.

— Det er merkelig at foreldre er så blåøyde at de tror dette er en fest med brus. 15-16-åringer prøver å drikke, sånn har det vært i 40–50 år i Norge. Og hvis du tror at ungdommen din drikker, så må du kanskje tørre å ta ansvar og si «Ok, jeg henter deg», sier Paauw.

Han understreker at han snakker som privatperson, fordi denne festen ikke har noe med skolen å gjøre.

— Dette var en privat fest, og da er det mellom elever og foreldre. Jeg vet at skolen legger opp til rusforebyggende arbeid, og da stiller veldig få av foreldrene opp. Når det er så liten deltakelse, er det ikke rart at foreldrene ikke klarer å følge med.

— Hvorfor gikk de ikke selv og hentet sine unger? Ok, festen har vært, ungene har blitt pumpa, neste år er det det samme. Og da må foreldrene ta ansvar, sier Paauw.