– Vi er i en boble. All vår trygghet er borte i et samfunn som jeg trodde skulle beskytte oss, og ikke en kriminell. Hvordan er det mulig, spør mandalskvinnen.

Hun går nå med voldsalarm, er aldri alene og gjerningsmannen har fått besøksforbud.

9. desember var hun møtevert for et kristelig arrangement i kulturhuset Buen. Oppgaven var å ta i mot alle som ville delta på et folkemøte i regi av menighetene Filadelfia og Salem. En 58 år gammel asylsøker kom bort til henne med en kniv foran seg. Hun ble rispet i hånda, før hun klarte å flykte. Vedkommende ble overmannet av andre og siden tatt hånd om av politiet.

Deretter ble han innlagt på psykiatrisk avdeling på Sørlandets sykehus. Etter ni dager ble han skrevet ut.

Uvirkelig tid

Fædrelandsvennen møter kvinnen etter disse ukene. Det har vært en uvirkelig tid, nærmest i unntakstilstand. Flere sikkerhetstiltak er iverksatt rundt henne og familien. Hun er aldri alene i huset, døren er alltid låst.

– Fordi jeg vet han er i Mandal, må jeg hele tiden vært på vakt. Han vet hvor vi bor, sier kvinnen.

Hun har i mange år jobbet med vanskeligstilte i Mandal, blant annet asylsøkere. – Vi har hatt åpent hus for mange fra fremmede kulturer som kommer til Mandal. Det har vært viktig for oss, sier kvinnen.

Kjent gjerningsmannen lenge

Hun har kjent gjerningsmannen gjennom flere år og har sine tanker om hva årsaken til knivangrepet er. For et par år siden fikk han endelig avslag på sin asylsøknad, men er ikke sendt ut av landet fordi myndighetene fortsatt arbeider med å finne hans rette identitet.

Eksakt hva som skjedde utenfor utgangen til Storsalen i Buen vil hun si lite om, fordi dette kanskje skal opp i retten.

– Men jeg kan si at jeg var redd for livet mitt. Min opplevelse er at det som skjedde i Buen var mye mer dramatisk enn hva som har kommet fram, sier hun.

Sjokk

Hun beskriver hendelsen som et voldsomt sjokk. I dagene etter hadde hun nok med å prøve å forstå hva som hadde skjedd og å ta vare på sin familie.

– Vi skulle reise utenlands tre dager senere. Jeg var veldig i tvil om jeg ville makte en slik reise, men ble rådet til å dra av helsepersonell og politiet, rett og slett for å komme meg unna ståket, forteller hun.

Politiet ringte

Sammen med mann og barn reiste hun vekk i tre uker. Det ble for henne på ingen måter noen god tur, bortsett fra at hun opplevde at barna hadde det fint.

– Jeg måtte bruke min mann som samtaleterapeut om kveldene og nettene for å få ut mengder av følelser, sier hun.

Midt i oppholdet ble hun kontaktet av mandalspolitiet som informerte om at asylsøkeren var ute i det fri.

– Det var en forferdelig beskjed å få. Han var altså tilbake i Mandal som om ingenting var skjedd. Hvordan er sånt mulig, sier kvinnen, som opplevde dette som nok et overgrep.

Skal kunne flykte

Hun har brukt mye tid på sikkerhetstiltak i de tre ukene som har gått etter at familien kom tilbake til Mandal.

– Er jeg i butikken, må jeg stå slik at jeg kan se alle som er der, se hvem som kommer inn. I kirken sitter jeg slik at jeg om nødvendig kan flykte. Vår ytterdør er låst, alle som ringer på blir observert før de slipper inn. All vår trygghet er borte, sier hun.

Hun går alltid med gode sko, slik at hun kan løpe fort.

Familien har vært borte fra Mandal så mye som mulig disse ukene, noe de vil fortsette med.

– Da kan vi leve uten frykt, sier hun.

Faktisk har det gått så langt at familien har vurdert flytting fra byen. Men de vil bli, og tenker det jo ikke er dem som har gjort noe galt.

Nektet bistandsadvokat

Den 40 år gamle kvinnen har engasjert advokat for å prøve å finne ut av hvilke rettigheter hun har.

– Tingretten har avslått at jeg kan få fri bistandsadvokat. Men jeg tenker jeg må ha en advokat som kan forklare hva som skjer, hvor saken står. Om jeg kan få fortgang i noe, sier hun.

Hennes frykt er at asylsøkeren kan bli i Mandal i uoverskuelig framtidig, som en konstant trussel for henne og familien.

– Det jeg ikke skjønner er hvorfor det var en selvfølge at han skulle få komme hit til Mandal etter oppholdet på psykiatrisk avdeling? Hvorfor tas det mer hensyn til ham enn oss som er uskyldige og bare ønsker fred og ro, spør hun.

Forstår ikke

Hun forstår heller ikke hvordan det er mulig at asylsøkere som har fått endelig avslag på opphold, og har vist kriminell adferd, kan slippe ut i det norske samfunnet igjen. Til og med komme tilbake i nærmiljøet hvor ofrene bor.

– Hvilket signal gir ikke dette til personer fra andre kulturer? At her kan de gjøre som de vil, det får ingen konsekvens, sier 40-åringen.

Hun er nervøs for å fortelle sin historie, redd for konsekvenser. Men samtidig innser hun at hun ikke kan tie, at det er nødvendig å si fra. Hun er glad for engasjementet fra FrPs Åse Michaelsen, som nå tar saken opp i Stortinget.

Vanlige mennesker

– I mens prøver vi å leve som best vi kan i håp om at systemet også skal jobbe for oss, sier mandalskvinnen som til slutt sterkt ønsker å poengtere:

– Jeg håper ikke denne hendelsen fører til økt fremmedfrykt. De fleste asylsøkere er snille, vanlige mennesker som oss.

Tar saken opp i Stortinget

SJOKKERT: Frps Åse Michaelsen i Buen og foran inngangen til Storsalen der angrepet skjedde. Hun er sjokkert over at vedkommende som stakk, går fri og er en trussel for offerets familie. Foto: Jarle R. Martinsen

Åse Michaelsen (Frp) ber justisministeren hindre "tikkende bomber" i å gå rundt i lokalsamfunnet og spre frykt.

– Jeg ønsker at Grete Faremo skal svare på hva hun vil gjøre for å hindre at "tikkende bomber" går rundt i vårt samfunn og er en trussel. Spesielt ille er det i slike tilfeller som nå i Mandal der politiet kjenner til denne trusselen, men ikke har hjemmel for varetekt, sier Michaelsen som bringer saken inn for spørretimen i Stortinget.

Det gjør hun etter å ha blitt kontaktet av voldsofferets familie i Mandal.

Michaelsen mener saken særlig er alvorlig når det handler om en asylsøker som har fått endelig avslag på opphold.

– Min mening er at asylsøkere som viser en slik farlig adferd burde vært på lukket mottak før uttransportering om varetekt ikke er mulig, sier Michaelsen.

Hun er medlem av justiskomiteen på Stortinget, og forteller at hun har fått vite om en rekke parallelle tilfeller i sitt arbeid.

– Mange lever i frykt for personer som ønsker å utøve vold mot dem. Det norske samfunnet er likevel liberalt, holdningen er at det er synd på en gjerningsmann, mens vi glemmer offeret, sier Michaelsen.

Michaelsen mener loven må endres slik at politiet får lavere terskel til å sette voldspersoner i varetekt. – Jeg mener vi må være føre var, enn etter snar, sier hun.

– Mange kjenner ikke sine rettigheter etter en voldsepisode. Etter modell fra Sverige burde også Norge få til et offerombud som kan hjelpe de som er utsatt for vold, sier Michaelsen.

Så langt er en slik tanke avvist av stortingsflertallet.

Ingen avgjørelse

Hva som skal skje med asylsøkeren er ennå ikke avgjort. – Jeg venter på noen helseopplysninger om vedkommende. Deretter vil jeg ta stilling til om det skal lages en tiltale, sier politiadvokat ved Mandal politistasjon Berit Woxen.

58-åringen har forklart seg om et motiv.

– Han sier det foreligger en uoverensstemmelse mellom ham og fornærmede, opplyser Woxen. Hun bekrefter dermed at dette ikke var et angrep på en tilfeldig person.

Han er foreløpig siktet for legemsfornærmelse under skjerpende omstendigheter. – Tiltaleavgjørelse blir tatt i slutten av denne eller begynnelsen av neste måned, sier hun.