MANDAL: – Det bør være en selvfølge at en som varsler om interne forhold får forbli anonym. Å si fra om det man opplever som kritikkverdig skal ikke slå tilbake på en selv, sier ordfører Sandåker som også er vararepresentant i styret til Vest-Agder Ap.

FAKSIMILE: Fædrelandsvennens oppslag 7. mars.

Nylig omtalte Fædrelandsvennen sist gruppemøte i Ap-gruppa i Mandal bystyre. Her refererte gruppeleder Åse Lill Kimestad fra et varslerbrev medlem Roar Heitmann hadde sendt partikontoret i Oslo om forholdene i lokalpartiet.

Heitmann selv var til stede på møtet, men ble etter hvert bedt om å forlate rommet av flere i bystyregruppa — ellers gjorde de det.– De gjorde det som en reaksjon på det jeg hadde skrevet i brevet til Ap, sier Heitmann som til slutt valgte å gå.

Han sier han følte seg tråkket på av denne behandlingen.

Skal ta vare på

Sandåker vil ikke kommentere direkte denne hendelsen, men sier på generelt basis at man skal ta vare på en varsler uansett hvor mye man misliker innholdet i det som varsles.

– Når det gjelder konflikten i Mandal Ap handler dette om voksne folk som burde klare å sette seg ned og bli enige om en vei videre. Dette ansvaret har først og fremst de mest erfarne i Mandal Ap, sier Sandåker. Han sier han har fått informasjon fra begge sider av konflikten, men vil ikke ta stilling.

– Dette må løses lokalt i Mandal, men både fylkespartiet og partiet sentralt bør kunne bistå, sier Sandåker.

Uproff behandling

Førsteamanuensis Jon P. Knudsen ved UiA mener at Mandal Ap har håndtert varsler-brevet fra Heitmann på en uproff måte.

– Slik versjonen av det som skjedde framstår i media, virker det ikke seriøst å ta opp kritikkverdige forhold i et åpent møte med varsleren selv til stede, sier Knudsen.

Ikke samme rettsvern

Professor i offentlig rett ved Universitet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, sier at en varsler i parti— og organisasjonslivet ikke har det samme rettsvern mot reaksjoner som en varsler har i arbeidslivet.

– De fleste organisasjoner har stor frihet når det gjelder hva de aksepterer fra sine medlemmer. Det er ingen regler i lovverket som beskytter medlemmer som opptrer som varslere mot sanksjoner fra ledelsen av en organisasjon. Domstolene vil bare unntaksvis gå inn i slike konflikter, sier Bernt.

Ikke hørt noe

Bystyrerepresentant Hanne Nøding (Ap) sier at hun har ikke hørt noe fra partiet - verken lokalt, fra fylket eller fra sentralt hold - etter at hun forrige lørdag i Fædrelandsvennen fortalte om det hun opplever som ukultur i Mandal Ap.

– Nå overrasker det jo ikke meg. Jeg føler jeg ikke ble tatt på alvor på noe tidspunkt i varslingen av forholdene i lokalpartiet. Da er det kanskje naturlig igjen å bli møtt av taushet, sier hun.

– Stilte kun spørsmål

Fylkessekretær i Vest-Agder Ap Audun Øvrebø benekter at han har sendt selve varslerbrevet fra Roar Heitmann til Mandal Ap.

– E-posten fra Heitmann var av en slik karakter at det var nødvendig å stille spørsmål til de involverte om de påstandene som ble fremsatt. Enkelte av disse påstandene har vært framme tidligere, blant annet i gruppa, og på den måten ble avsender av brevet kjent, sier Øvrebø.

Han vil ikke kommentere hvordan Heitmann ble behandlet på gruppemøtet.

– Jeg var ikke til stede, og har kun fått referert ulike versjoner av hendelsen, sier Øvrebø.

Bekrefter å ha kjent varslingen

Aps gruppeleder Åse Lill Kimestad i Mandal skriver i en e-post at hun kjente noe av innholdet i e-posten Roar Heitmann sendte til partiet sentralt, men at hun ikke hadde fått tilgang selve brevet.

På spørsmål om det ikke var betenkelig at varslerbrevet ble tatt opp på gruppemøtet svarer hun:

"Jeg synes det er betenkelig dersom jeg ikke var gjort kjent med de beskyldningene som var rettet mot meg av Heitmann. Det ville også være betenkelig om det skulle settes i gang en prosess mot meg uten at jeg var kjent med innholdet i disse beskyldningene", skriver hun.

Heitmann måtte forlate møtet. Om det skriver Kimestad:

"Jeg sa det var vanskelig for meg å gjennomføre et gruppemøte med Heitmann tilstede, og jeg kom til å forlate møtet. Heitmann ble så oppfordret av flere av de som var til stede om å gå".

Hun vil ikke opplyse hvem hun har fått vite innholdet i varslerbrevet fra.