LILLESTRØM / GRIMSTAD: Den mørke mannen entrer scenen på landsmøtet til Sosialistisk Venstreparti, og reiser knytteneven i været. Så utbryter han:

— Jeg er feminist!

— Jeg tror jeg overrasket ministeren. Hun tok bilde av meg, sier Issifou Koanda. Med ministeren mener han barne- og likestillingsminister Inga Marthe Thorkildsen.

— Folk er nok ikke vant til at afrikanske menn er feminister, men Afrika er stort, sier Koanda på siste dag av SVs landsmøte.

Vokst opp i to land

NYTT HJEMLAND: Issifou Koanda vil gjerne være med på å styre sitt nye hjemland. Etter åtte år i kommunestyret vil han nå på Stortinget. Foto: Roald Ankersen

51-åringen har vokst opp i de to vestafrikanske landene Burkina Faso og Elfenbenskysten, og kom til Norge som politisk flyktning i 1986. Koanda sier at han lærte å bli feminist av moren hjemme i Afrika. Hun kommer fra en stamme der kvinner styrer stammegruppen og der man snakker om dronning før konge.— Guttene skal gjøre alt jenter gjør. Jeg lærte å lage mat, vaske klær, hente vann og hente ved på samme måte som mine søstre. Om man er oppdratt slik, så forstår man kvinner bedre. Det vet min kone, sier Koanda.

SV-politikeren mener det er mange feministiske saker å kjempe for i hans nye hjemland. Koanda ble medlem av fagforening året etter han flyttet til Norge, og ble politisk aktiv noen år senere. Han har sittet åtte år i Grimstad kommunestyre, er leder av lokalpartiet og vil nå inn på Stortinget.

Vil heve levkårene

— Hvis man vil forandre noe i landet man kommer til, så man engasjere seg, sier Koanda.

Blant sakene han engasjerer seg i er å heve levekårene på Sørlandet.

— Det viktige er at kvinner skal få fulltidsstillinger, slik at de kan leve sitt eget liv og ikke er avhengig av mannen. Der er det fortsatt mye å gå på i Agder, sier Koanda.

Etter at landsmøtet er ferdig skal han på reise til sine to gamle hjemland på Afrikas vestside. I Burkina Faso skal han møte sin onkel og mentor som har sittet tre perioder i nasjonalforsamlingen. Nå er han politisk rådgiver i hjembyen.

Snakker åtte språk

— Med min bakgrunn tror jeg at jeg har noe å bidra med, sier Koanda.

Han snakker fire europeiske og fire afrikanske språk, og har jobbet som både fransk og spansk tolk. Privat driver han et tepperenserfirma og har utdannet seg til elektriker i godt voksen alder.

Nest etter å være feminist, er Koanda pasifist. Familien har merket krig tett på kroppen. Koanda mener konflikter alltid kan løses med dialog. Likevel stemte han for at også kvinner skal inngå i den norske verneplikten, noe som kan ses i sammenheng med likestillingen.

— Jeg aksepterer et lands rett til å forsvare seg. Derfor kan vi ha et forsvar. Noe annet er det å krige utenfor landets grenser. Jeg liker ikke at Norge som deler ut Nobels Fredspris og kriger i andre land, sier han.