BYKLE: I dag har vannkraftkommunen eiendomsskatt på verk og bruk. Fra 2015 kan den også gjelde til sammen rundt 3100 hus og hytter. Den andre betente saken som trolig vil bli heftig debattert på grendehuset, er en årlig løypeavgift på 600 kroner/boenhet.

Årsaken til at politikerne har vedtatt å utrede eiendomsskatt og vil be hyttefolket betale løypeavgift, er utsiktene om svakere kommuneøkonomi.

— Mørke skyer

— Bykle har hatt en fantastisk økonomi, den er fortsatt god, men det er mørke skyer i horisonten. Nå må vi være i forkant, mener Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss (Ap).

FORVENTER DEBATT: Onsdag skal Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss (Ap) informere de mange velforeningene om hva kommunen tenker om eiendomsskatt og løypeavgift. Foto: Kjartan Bjelland

Næss sier økt beskatning på kraftinntekter og et synkende innbyggertall medvirker til inntektsreduksjon fremover. Nå gjennomgås alle kommunens tjenestenivåer for å se hvor man kan spare penger og drive mer kostnadseffektivt.

Tre millioner til løypekjøring

Tre millioner kroner i året koster det Bykle kommune å holde 200 kilometer turløyper åpne om vinteren. Det inkluderer lønn til tre løypekjørere, vedlikehold og fornying av maskinparken og drivstoff. Med store planer om å utvide løypenettet, må kommunen ha litt hjelp, mener Næss.

Kommunen kan ikke pålegge noen å betale løypeavgift, men vil nå henstille hyttefolk og fastboende om å betale et frivillig beløp på 600 kroner i året. Så langt i vinter har 400.000 kroner kommet inn via giro.

— Vi ønsker å videreutvikle løypene på Hovden og fortsatt tilby høy kvalitet. Det er stor politisk vilje til det, men spørsmålet er hvor godt løypenett vi skal ha, sier ordføreren.

1,6 millioner i støtte

— Hva håper du å oppnå på møtet med velforeningene?

— Drahjelp fra hytteeierne og en forståelse for at flere betaler en frivillig avgift for å bruke løypene. Vi snakker ikke om fullfinansiering, men en støtte på 1,6 millioner kroner dersom alle betaler, sier Jon-Rolf Næss.

KOSTBART TILBUD: Kommunene kan ikke pålegge noen å betale avgift for å bruke turløyper, men i Bykle henstiller man nå hyttefolket til å være med i et spleiselag. Bildet ble tatt i vinterferien. Foto: Jon Anders Møllen

Det var blandede reaksjoner da forslaget om en løypeavgift på 600 kroner ble foreslått i fjor høst.Engasjementet var ikke mindre da forslaget om skatt på eiendommer kom.

— Eiendomsskatt på hus og hytter er ikke noe vi lengter etter å innføre, men Bykle kommune vil unngå å komme i en fortvilet gjeldssituasjon. Vi har sagt at denne skatten skal utredes, og den vil eventuelt komme tidligst i 2015. Denne saken vil komme opp i budsjettforhandlingen til høstene, og der vil det sikkert bli stor debatt, sier ordfører i Bykle, Jon-Rolf Næss.

Høyre mot skatt, for løypeavgift

Høyre i Bykle stemte i fjor ikke overraskende mot utredning av eiendomsskatt, en skatt partiet mener vil bremse næringsutviklingen i fjellkommunen.

Når det gjelder løypeavgift er de på linje med de andre partiene.

— Jeg synes det er litt skuffende, og skulle ønske hyttefolket bidro mer i spleiselaget. Ærlig talt synes jeg ikke 600 kroner er mye, og det er det jammen verdt, sa Bjørn Einar Hansen (H) til Fædrelandsvennen 7. desember i fjor.