KRISTIANSAND: — Jeg tror ikke vi har mottatt denne medisinen fra leverandøren på to-tre måndeer. Kanskje ikke siden nyttår, sier apoteker ved Sørlandet sykehus apotek, Rune Vatnøy.

Assisterende avdelingsleder Edgar Sundbø ved psykiatrisk sykehusklinikk bekrefter at det nå går på stumpene. I de siste ukene er alle lagre støvsugd for medisinen og den deles nå ut omtrent ampull for ampull i stedet for i esker med 10. Dette er for å spre ut så tynt som mulig, så flest mulig får det de trenger.

— Det er ikke så lenge til før vi går helt tomme. Vi vet ikke hva vi skal gjøre dersom det skjer, sier han.

For dette er en gammel, velprøvd medisin mot alvorlige psykiske lidelser som scizofreni og manier. Den kan også brukes til å dempe abstinenssymptomer hos rusmisbrukere. Først og fremst er det depotmedisinen det er mangel på. Den gis både til alvorlig syke pasienter innlagt på sykehus, men administreres også av leger til pasienter som bor hjemme under tett faglig oppfølging.

Finnes alternativer

- Fins det alternative medisiner?

— Det gjør det for så vidt. Men det er en langvarig prosess fordi pasienten først må trappes ned på Trilafon, og så trappes opp på alternativet, sier Sundbø.

Han peker også på at pasienter vil kunne reagere negativt på å måtte bytte et medikament de er fortrolige med og har brukt lenge. På Sørlandet antar Sundbø at noen titalls mennesker bruker medisinen. Han kjenner ikke til antallet på landsbasis.

Det er Drammensfirmaet MSD (Merck, Sharp & Dohme) som er leverandør. Det er i følge selskapets egne opplysninger på sin nettisde et globalt ledende selskap innenfor helsetjenester med en variert portefølje av reseptbelagte medisiner, vaksiner og helseprodukter til forbrukere i mer enn 140 land verden over. I Norge er selskapet den nest største aktøren på markedet med omtrent 160 ansatte. Samlet omsetning i 2009 var 1039 mill NOK. MSD (Norge) AS er en del av Merck & Co. Inc. med ca 100 000 medarbeidere.

- Utenfor vår kontroll

— Trilafon fås både som tabletter og som injeksjoner. Vi harhatt utfordringer med levering av injeksjonene fra fabrikken de siste månedene.Derfor kan man oppleve at apotekene nå begynner å gå tomme. Dette beklager visterkt, men skyldes forhold som er utenfor vår kontroll, sier medisinskdirektør Jon Sigurd Riis i MSD Norge AS.

— Vi håper å få nye forsyninger til Norge i månedsskiftetmai-juni, men eksakt dato er fortsatt noe usikker. Statens legemiddelverk erorientert om saken, legger han til.

Ifølge Riis har MSD for øvrig planlagt å avregistrereTrilafon-tabletter og injeksjonsampuller i løpet av andre kvartal 2013, blant annetfordi det i dag finnes nyere og bedre alternativer tildette ganske gamlelegemiddelet.

— I den forbindelse har vi de siste ukene hatt kontakt medStatens legemiddelverk for å diskutere informasjon til norske leger i god tidfør preparatet ikke lenger vil være tilgjengelig.Dette også fordi det tarnoe tid å fase utTrilafon for den enkelte pasient før manstartermed mer moderne behandling, sier han.