ENDT MAMMAPERM: Beth Lunden er igjen i gang med å oversette, etter å ha vært hjemme med sønnen Daniel (7 mnd) i åtte måneder. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
STILLESITTENDE: Selv om Beth Lunden av og til kunne ønsket seg en mer fysisk jobb, har hun aldri angret på sin utdannelse som fagoversetter. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

Det er første dag på jobb etter åtte måneders mammaperm. Daniel på sju måneder prøver å få kontakt fra stuen. Pappa er hjemme, og døren lukkes.

— Det er litt rart. Jeg lurer på hva han vil, men er jo på jobb, sier Beth Lunden (29), damen bak Koala Translations.

Fædrelandsvennen får bli på innsiden. I dag skal Hart of Dixie få norsk tekst, en serie Lunden ikke har vært borte i før.

— Hva liker du best å oversette?

— Home and Away, som jeg har fulgt i ti år. Jeg elsker australsk aksent, og tok et år av utdannelsen min der. Ellers har det vært artig å jobbe med Californication og Medium, selv om sistnevnte gjorde meg litt redd, røper Lunden.

Nederst på ønskelisten står talk- og realityshows, hvor det myldrer av ord, og manus ikke medfølger.

— Skrekken må jo være å oversette Gilmore Girls, hvor de prater absolutt hele tiden, ler hun.

Grublerier

Hun arbeider på to skjermer, med manus på den ene og tv-serien på den andre. I høretelefonene lytter hun, trykker på stopp og skriver inn en norsk undertekst.

— Hva om du ikke forstår hva de sier?

— Som regel finner jeg ut av det. Hvis ikke må jeg bare håpe det ikke er relevant, og gå litt rundt grøten.

Også når hun har fri kan Lunden bli sittende og gruble. Noen ganger til sine venners fortvilelse.

— Teksten på filmer kan ødelegge mye. På kino har jeg ofte sittet og irritert meg over feilteksting. Da må jeg få det ut. Og det ødelegger litt for dem jeg er sammen med også, innrømmer oversetteren.

Etter en bachelor i fagoversetting ved Universitetet i Agder gikk Lunden rett ut i arbeid.

— Jeg har alltid vært glad i engelsk, de har flere ord og uttrykke seg med. Når min jobb er å oversette til norsk, kan nettopp dette være en utfordring, sier enearbeideren.