VALLE: — Hvor lenge har du bodd i Valle?

— Snart seks år. Jeg kom i april 2007 etter å ha bodd i flyktningeleir i Thailand i 12 år.

Karen-folket

— Kommer du fra Burma eller Myanmar?

— Myanmar er navnet på hele landet. Derfor kommer jeg derfra. Burma er et område. Selv kommer jeg fra Karen-området sør i landet. Der er det våpenhvile nå etter å ha vært i krig med Burma i 60 år.

— Hvordan bodde du i Burma?

— Vi bodde en landsby med skoger og høye fjell omkring. Ikke så ulikt Setesdal faktisk. Vi var bønder og plantet ris, sukkerroer og grønnsaker. Vi var jegere også.

Fikk hjelp av FN

— Hvordan kom du til Norge?

— Representanter fra FN kom til leiren og ga oss mulighet til å velge blant flere land å reise til. Mange ville til USA, noen til Australia. Noen fra familien min og jeg valgte Norge og Valle.

— Hva arbeider du med i Valle?

— Jeg er renholder og jobber tre forskjellige steder i Valle. Har åttetimers dag, men jobber til uregelmessige tider. Greit det.

— Hva er den største forskjellen mellom Norge og Myanmar?

— At vi bare har tre årstider – regntid, vinter og sommer – mens det i Norge er vår også. Våren er ei fin tid. Og om sommeren blir det jo nesten ikke mørkt om nettene i det hele tatt, mens det i Myanmar er mørkt ved fem, seks-tida året rundt.

Venter på familiegjenforening

— Du er gift, men kona di har ikke fått lov å komme til Norge ennå. Er det noen løsning på det?

— Vi giftet oss i Thailand i 2009. Men siden jeg ikke har hatt nok arbeid og nok inntekt ifølge reglene før nå, har hun ikke fått lov å komme. Men nå er det like før. Det blir fint. Jeg har da også kjøpt hus her i Valle sammen med tanta mi.

Trygt og godt i Valle

— Har du noen hobbyer? Liker du å gå på ski?

— Jeg liker godt å lese og å følge med på alle slags nyheter når jeg kommer hjem fra jobb. Å bruke ski er jeg ikke så veldig glad i.

— Valle har fått 43 nye sambygdinger fra Myanmar. Hvorfor trives dere så godt her?

— Fordi det er så trygt og godt å bo her. I Myanmar er det jo ikke fred. Vi kommer fra landsbygda som her. Men selvsagt hender det at vi må ut av bygda for å få jobb Men da liker vi godt å komme tilbake til Valle i helgene.