LILLESAND: — Det er veivesenets ansvar å rense avrenningen fra Gaupemyr og veianlegget, sier Lillesands Arne Thomassen. Mens Nils Ragnar Tvedt i veivesenet peker på at kommunen enda ikke har fått asfaltert det kommunale næringsområdet Gaupemyr, et tidligere "base-område" for veiutbyggingen.

Hovedårsaken til forurensningen av fjorden er vann som renner i Stordalsbekken ned fra Gaupemyr. Resultatet er ekstreme verdier av aluminium, vasket ut av steinmassene. Nivået ved utløpet er tusen ganger det som regnes for skadelig for fisk og bunndyr.

— Vi har en avtale med kommunen om ferdiggjøring av Gaupemyr, og i vinter har kommunen lagt ned vann og kloakk og gjort klar for tomter og veier. Så det var jo vanskelig for oss å gå inn og asfaltere før de skulle grave opp igjen. Kommunen skal asfaltere disse tomtene og tette det til. Det skulle de vært ferdig med 1. juni, sier Nils Ragnar Tvedt, som var leder for E 18-utbyggingen.

— Det er kommunen som har gjort at vi ikke har fått tettet dette området igjen per i dag. Det er de som må svare for hvorfor vi ikke har fått ned utslippsverdiene. Det er jo kommunens næringsareal som er problemet. Når det styrtregner, vaskes vannet ned gjennom steinfyllingen. Og da blir det veldig mye vann som må behandles nedstrøms. Vannet kalkes. Og det er nå satt opp og etablert et lutdoseringsanlegg for å få enda mer effekt ut av det.

— Lillesands ordfører sa på NRK at forurensningen var veivesenets ansvar?

— Nei, jeg har nettopp snakket med ordføreren og sagt at det er de som har ansvaret for utslippene overfor fylkesmannen. Og vi har en skriftlig avtale med kommunen om at kommunen asfalterer på Gaupemyr, og vi betaler det. Men den fristen har ikke kommunen klart å holde.

- Ansvarsfraskrivelse

— At Tvedt sier dette nå, overrasker oss ikke, for det har jo vært gjentakende konflikt mellom kommune og veivesen i forhold til å ordne opp i disse tingene, sier Lillesands ordfører Arne Thomassen. Og legger til:

— Avtalen ble gjort i vinter, og kommunen kunne jo ikke begynne disse tildekkingsarbeidene før telen var forsvunnet. Vi har brukt tre år på å få til en avtale med veivesenet. Kommunen har satt i gang arbeidet så fort som mulig, og alt på Gaupemyr skal være tildekket 15. august. Men å legge skylden på kommunen for dette nå, er ganske ille. Det er en ansvarsfraskrivelse som er helt urimelig.

— Det er veivesenet sitt ansvar å håndtere avløpsvannet. Nå må vi få tid til å gjøre det arbeidet vi har avtalt med vegvesenet. Dette jobber vi på spreng med. Men dette er ikke noen grunn for veivesenet til å fraskrive seg ansvaret for å rense det vannet som renner ned mot fjorden, sier han.

Totalt er det rundt 70 mål som gjenstår å dekke til. Ulike lag med masser er allerede lagt på.

— Det er sterke reaksjoner i administrasjonen i Lillesand på at veivesenet nå prøver å legge ansvaret over på kommunen. Veivesenet skulle i fjor installere er lutanlegg for avløpsvannet. Da jeg snakket med Tvedt om dette onsdag, visste han ikke om anlegget var i drift.