KRISTIANSAND: Velforeningen på Nedre Lund reagerer sterkt mot at de er holdt i mørket under prosessen med midlertidig å plassere 17 nødboliger for bostedsløse til Marvika.

— Det er skremmende at kommunen kan ta en slik beslutning uten å forhøre seg med oss, og ikke ta hensyn til at dette er et stort knutepunkt for barn og unge, med skoler, barnehager og fritidsklubber i nærheten, sier velmedlem Anne Grethe Andersen til Fædrelandsvennen.

En klage er nå sendt til Kristiansand kommune, og klagen ender snart også på Fylkesmannens bord. Velforeningen krever at gravearbeidet i Marvika opphører, inntil saksdokumenter og politisk vedtak er oversendt.

- Vil ikke stanse

Leder av velforeningen, Elisabeth Haaversen, var i kontakt med Kristiansand eiendom mandag.

— Jeg fikk muntlig beskjed fra dem om at plan- og bygningsetaten ikke vil avslutte arbeidet, sier Haaversen, som nå er svært oppgitt.

— De har hatt så mange år på seg for å ordne opp i situasjonen. Kommunen svikter de rusavhengige og de svikter barn og unges oppvekstvilkår, sier hun.

Velforeningen protesterte først etter at Fædrelandsvennen gjorde saken kjent, og politikere fra helse- og sosialstyret, saksbehandlere, foreldre og naboer ble innkalt til oppklaringsmøte på Roligheden gård i forrige uke.

I denne saken har det ikke lyktes å få en kommentar fra Kristiansand eiendom. Men leder av helse- og sosialstyret, Tor S. Utsogn, sier til Fædrelandsvennen at han forstår beboernes frustrasjon godt.

— Vi skal nå se på klagen sammen med Kristiansand eiendom, og om vi kan finne et alternativ. Men mye tyder på at vi ikke har noe annet sted å plassere boligene, sier han, og fortsetter:

— Og det er ikke bra at kommunen ikke har sendt ut informasjon eller invitert til informasjonsmøte. Prosessen har ikke vært god, sier han.

Frarådet Marvika

I klagen viser velforeningen til at tidligere saksdokumenter har omtalt Marvika som uegnet for nødboliger. Det bekrefter Utsogn.

— Det er tidligere blitt frarådet at boligene skal ligge der. Men det var da en permanent plassering som ble diskutert, sier han.

— Nå må vi nok ha boligene der i en kort periode på 1-2 år, så gjør vi samtidig det vi kan for å finne den beste permanente plasseringen for dem.

- Feilinformert

Fra velforeningen sies det også at saken ikke ble godt opplyst før det ble gjort politisk vedtak.

— Politikerne ble informert av administrasjonen om at ingen av naboene hadde innsigelser til planene. Men vi var aldri hørt, sier velmedlem Anne Grethe Andersen.

Tor S. Utsogn sitter også i kommunalutvalget, der vedtaket ble gjort. Han sier at saken ble lagt fram for medlemmene som «relativt ukontroversiell».

— Det ble ikke lagt fram av Kristiansand eiendom at det var naboprotester, men saken var jo ikke kjent da. Jeg kan ikke si sikkert at det ble forelagt oss at saken var avklart med naboene.

— Det ble gjort et vedtak under eventuelt, muntlig og uten sakspapirer, der vi bestemte å plassere brakkene der. I ettertid ser jeg at det er uheldig, sier han.