Det tok godt fyr i krattskogen når 22.000 volt fikk fritt utløp. Foto: Baard Larsen
Brannvesenet kom fort til stedet og slukket brannen etter at Otera koblet ut strømmen. Foto: Baard Larsen

AGDER: Nesten alle kommuner på Sørlandet opplevde strømbrudd torsdag kveld.

— Ved midnatt var 15.800 kunder uten strøm. Status klokka 05.00 er at 5800 fremdeles er strømløse, forteller Hanne Liv Refsnes i Agder energi fredag morgen.

De er fordelt slik: 1.500 kunder i Farsund, 1.600 kunder i Vegårshei, 700 kunder i Risør, 1.400 kunder i Lyngdal og 600 kunder i Vanse.

Stormen det siste døgnet har skapt store skader på nettet.

— Trær har veltet og revet ned linjer, og master har knekt. Det tar tid å rete opp i. Men vi har hatt fullt trøkk på feilrettingsarbeid med 100 montører ute i natt og vi trapper opp innsatsen de neste timene, sier Refsnes,

Klokka 22.00 torsdag var situasjonen verst i Farsund, der 6.500 kunder manglet strømmet.

— Nesten alle kommuner er rammet på en eller annen måte.Trær faller over linjene og vi har feil svært mange steder sa Christian Altmann, kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, til Fædrelandsvennen da.

Vanskelige forhold

Agder Energi satte beredskapsstab og kalte ut alt tilgjengelig personell. Alktmann sier rundt 200 ansatte var i gang torsdag kveld. - Vi har lag med montører og linjeryddere omtrent overalt, sier Altmann.

Otera og andre underleverandører ble bedt om å stille med ekstramannskaper så flest mulig fikk strømmen tilbake før kulden satte inn i løpet av natten.

Klokka 22.00 var folk uten strøm i 24 av Agders 30 kommuner. I Lillesand var 2000 uten strøm, i Risør 2000, i Vennesla 200, i Iveland 1000, i Åseral over 1100 (hytter inkludert).

Agder Energi holder løpende kontakt med Fylkesmannens beredskapsavdeling i forbindelse med problemene.

— Våre folk og underleverandører jobber under veldig vanskelige forhold og vi må derfor tenke på sikkerheten til de ansatte. Spesielt når det er i skogen. Men først må vi finne feilene, påpeker Altmann.

Gir seg før 21?

Han kan fortelle at den siste rapporten Agder Energi har fått fra Meteorologisk Institutt går på at vindtoppen er over.

— Vi har fått beskjed om at vindretningen snur og vinden avtar nå, sier kommunikasjonsdirektøren i Agder Energi.

— Når er alle feil rettet?

— Det er det store spørsmålet. Vi prioriterer høyspentlinjene, men det er mange feil og mange trær. Vi kan ikke si når, men vi jobber på spreng, sier Altmann.

— Det er helt umulig å gardere seg mot været, vi gjør alt vi kan for å fikse problemene. Arbeidet pågår utover natten. Vi gir oss ikke før alle har fått strømmen tilbake, avslutter Altmann.

Høyspentledning brant

Ved Gamle Timenesvei begynte en høyspentledning å brenne i 19-tiden torsdag. Årsaken var at et tre hadde falt ned over linjene, hvorpå den ene kabelen røyk og landet på bakken med et smell.

— Det brant rimelig godt her når jeg kom, men brannvesenet fikk fort kontroll etter at vi hadde koblet ut strømmen, forteller montør Per Pettersen fra Otera på stedet.

— Nå hviler treet på jordingskabelen, så det er greit nok. Men strømledningen på 22.000 volt lå på bakken og brant, legger han til.

— Ettersom vi måtte koble ut denne kretsen ved Gamle Timenesvei, ble totalt fire transformatorer som gir Hånes strøm, koblet ut. Folk fra Hånes får nok ikke strømmen igjen på noen timer, for nå må vi montere ny ledning, avslutter Pettersen.