ÅSERAL: Det sier hans forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, før straffesaken mot den 47 år gamle bonden starter i Kristiansand tingrett mandag.

— Han har en grundig forklaring på hvorfor erstatningen er riktig, sier Hasle.

Den tiltalte sauebonden fra Åseral forsvares av advokat Jon Anders Hasle Foto: Lars Hoen

Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at sauebonden rapporterte inn at han hadde mistet 209 sauer og 37 geiter som var tatt av rovdyr til tross for at dette ikke var tilfelle. Bonden fikk dermed utbetalt nesten 700.000 kroner i rovdyrerstatning.Bedrageritiltalen er den alvorligste del av tiltalen, som går over sju sider. I tillegg til bedrageri, er bonden tiltalt for å ha mottatt nærmere en kvart million kroner i "svart arbeid" for brøyting og salg av slakt. Beløpet er ifølge påtalemyndigheten ikke bokført og innberettet. Dette betyr at påtalemyndigheten mener det er unndratt vel 23.000 kroner i moms.

Ulovlig innførte dyr

Sauebonden har erkjent at han har innført og delvis hatt flere ulovlige dyr på gården. Det dreier seg om sju vaskebjørner, fem nesebjørner og fire mårhunder. Alle disse dyrene ble avlivet av Mattilsynet.— De tre dyreartene ønsker vi ikke i Norge. Mårhunden er den arten vi frykter mest i norsk natur. Rasen er enormt produktiv, og veldig vanskelig å bekjempe, sier naturforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder. En periode var en vaskebjørn også på rømmen fra gården i Åseral.

Samordnet aksjon

I november for to år siden ble det gjennomført en samordnet aksjon fra politiet, Mattilsynet, fylkesmannen og Statens Naturoppsyn på gården til bonden i Åseral. Denne aksjonen, og senere oppfølging av Mattilsynet, har ført til at bonden er tiltalt for en rekke forskjellige brudd på Matloven.

— Det dreier seg om det vi kaller for formalovertredelser, sier aktor i saken, politiadvokat Hilde Almåsstø.

Ulovlig vaskebjørn på gården til bonden før de ble avlivet. Foto: Fylkesmannen i Vest-Agder

Formalovertredelsene gjelder manglende merking av dyr, organisering av dyreholdet, manglende tilsyn og medisinsk oppfølging av dyrene, hester og ponnier som ikke hadde tilstrekkelig beskyttelse, manglende journalføring av dyreholdet, ulovlig flytting av dyr, ulovlig salg av slakt på egen gård gjennom seks år, og inhuman jakt.— Disse forholdene erkjenner min klient, sier forsvareren.

Drev avl

Aktor i saken er politiadvokat Hilde Almåsstø. Foto: Hallgeir Oftedal

Påtalemyndigheten mener også å kunne føre bevis for at bonden etter at han ulovlig innførte to vaskebjørner og fire mårhunder, avlet på disse slik at bestanden økte til sju vaskebjørner og fem nesebjørner.Det er innkalt 50 vitner til saken, som går over ti dager. 36 av vitnene er innkalt av aktoratet. De øvrige er forsvarsvitner.

— Den tiltalte har gitt forklaring om de sentrale deler av saken, men vi mangler noen forklaringer knyttet opp mot det som er "formaliaforhold" i tiltalen, sier aktor, politiadvokat Almåsstø.

Politiet startet i sin tid etterforskning av saken etter at fylkesmannen i Vest-Agder anmeldte sauebonden for bedrageri.