økonomirot_birkenes2.jpg

BIRKENES: — Dere driver ikke en sunn kommuneøkonomi. Dere bruker mer penger enn dere har og det har dere gjort i ti år. I 2012 hadde dere det dårligste driftsresultatet av alle kommunene i Aust-Agder.

Seniorrådgiver Hugo Pedersen hos Fylkesmannen i Aust-Agder var ikke nådig da han skulle beskrive den økonomiske situasjonen for politikerne i Birkenes onsdag kveld.

— Så lenge de går i pluss er det greit nok, men driftsutgiftene er veldig høye. De bør nå gå gjennom hele virksomheten for å se på kostnadene sine, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

- Hvor alvorlig er situasjonen?

— Hvis resultatet blir slik som forespeilet, vil Birkenes kunne havne på Robek-listen til sommeren, sier Pedersen.

Han kom til Birkenes etter invitasjon fra ordføreren og rådmannen, som onsdag hadde kalt inn til ekstraordinært formannskapsmøte.

Må ta upopulære avgjørelser

Å havne på Robek-listen kan sammenlignes med det som skjer når bedrifter går konkurs. Det innbærer at fylkesmannen overtar deler av økonomistyringen og at kommunen må be om godkjenning til å gjøre investeringer av en viss størrelse.

— Det er nok mange grunner til at situasjonen har blitt slik den er. Birkenes er en vekstkommune og utgiftene våre har økt raskere enn forutsett. Politikerne har heller ikke vært villige til å ta upopulære avgjørelser. Der er vi nå, sier ordfører Arild Windsland (H) til Fædrelandsvennen.

Birkenes har budsjettert med et overskudd på fire millioner kroner, men nå går det i stedet mot et underskudd på sju millioner. Årsaken er inntektssvikt og en solid utgiftssprekk på over åtte millioner.

Eiendomsskatt?

Varaordfører Arild Espegren (KrF) deler oppfatningen om at tiden er inne for upopulære avgjørelser.

— Vi må være villige til å gjøre oss skikkelig upopulære. Kanskje må vi innføre lånestopp og stillingstopp, sier Espegren.

- Hva med eiendomsskatt?

— Det vil jeg ikke kommentere. Vi må først se på utgiftene, sier Espegren.

Et forslag om eiendomsskatt for hus og hytter vil bli lagt på bordet når budsjettforslaget kommer fra administrasjonen.

— Vi har foreslått eiendomsskatt tidligere og vil gå inn for det nå også. Men det kommer ikke til å få flertall, tror Anders Christiansen (Ap).

— Økonomien har vært skakkjørt i ti år. Hvorfor har ikke politikerne gjort noe?

— Ingen av partiene har vært villige til å se på kjernesakene sine. Det har vært en sterk motvillighet mot kutt, sier Christiansen.

Frp: - Ikke vårt ansvar

Odd Gunnar Tveit (Frp) mener det er de styrende partiene, Høyre og KrF, som må ta hovedansvaret for utviklingen.

— De som har ført oss inn i dette må ta ansvar for å få oss ut. Jeg er redd for at det ender med eiendomsskatt. Jeg ser det som ganske sikkert at det blir vedtatt, sier Tveit.

Rådmann Gro Anita Trøan jobber nå på spreng med å levere et budsjettforslag som går i balanse.

— Det er tøffe tider og mye å ta tak i, sier Trøan, som bedyrer at hun fremdeles sover godt om natten.