Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, leder av Naturvernforbundet i Kristiansand har jobbet i flere år med å få ned bruken av oljefyring. Foto: Anne Smith Lorentz

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at salget av fyringsolje på Sørlandet har gått kraftig ned. I Agder falt salget fra nesten 13 millioner til litt over 8,1 millioner liter i fjor. Det vil si en nedgang på nærmere 40 prosent.

— Dette er veldig bra. Det viser at oljefyringens tid snart er forbi og folk vet bedre. Det finnes så mange gode alternativer, det er fullstendig unødvendig å varme opp med fossil, forurensede olje og parafin, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, leder i Naturvernforbundet i Kristiansand.

Grimstad fyrer fortsatt

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, leder av Naturvernforbundet i Kristiansand har jobbet i flere år med å få ned bruken av oljefyring. Foto: Anne Smith Lorentz

Hun er positiv til utviklingen, men mener fortsatt at landsdelen har en vei å gå.— I løpet av i fjor har kommunen sluttet med helt med oljefyring i alle kommunale bygg i Søgne. I Kristiansand gjenstår noen få bygg som eies av kommunen, mens i Grimstad fyres det fortsatt mye med olje i kommunens eiendommer. Så det gjenstår en opprydding, både i offentlige og private bygg.

Blir forbudt

Ifølge Ulltveit-Moe er isolering og fornybar oppvarmingsløsning er en mye bedre måte å varme opp bolig på.

— Det er verken miljøvennlig eller god økonomi å brenne olje for å holde varmen. En gjennomsnittlig norsk familie som varmer opp huset sitt med parafin og olje, slipper ut mer Co2 enn normal bruk av en bensinbil, sier naturvernforkjemperen.

Regjeringen har vedtatt at det fra 2020 blir forbudt å varme opp boligen med fossil energi. Dette gjelder både gjennom et oljefyrt sentralvarmeanlegg eller en parafinkamin.