— Datteren min har det mye bedre i Somalia enn hos det norske barnevernet, har kvinnen i 30-årene sagt i avhør.

Onsdag gikk saken mot henne i Lister tingrett. Hun møtte ikke selv, men nekter straffskyld for tiltalen om barnebortføring.

— Jeg har ikke gjort noe galt i denne saken. Barnet er mitt kjøtt og blod, det er ikke et norsk barn, har flyktningekvinnen sagt til politiet.

Omsorgsovertakelse

I mars 2013 vedtok Fylkesnemda at Barnevernstjenesten i Lister skulle overta omsorgen for jenta som da var seks måneder gammel. Begrunnelsen var knyttet til voldsbruk. Da jenta skulle hentes, var både hun og moren søkk borte.

Begge ble etterlyst, og det ble lett etter dem i Farsund. Moren ble også forsøkt sporet gjennom mobilen sin. En drøy måned senere dukket hun opp igjen uten datteren. Til politiet forklarte hun at jenta var i Somalia. Hun viste også en video som skulle dokumenterte dette.

Politiet lot henne uten videre gå og ransaket aldri leiligheten hennes. Nærmere ett år gikk før hun formelt ble avhørt.

— Vi var veldig i villrede om hva vi skulle gjøre med saken. Da vi fikk beskjed fra juristen at vi måtte ta et formelt avhør av moren, hadde vi problemer med å få tak i henne, opplyste i førstebetjent Einar Deisz i Farsund-politiet i retten.

Manglende ransaking begrunnet han med at naboer aldri hadde sett barn i leiligheten hennes.

Til Somalia, via England

I avhøret i mars i fjor forklarte kvinnen at hun rett før vedtaket om omsorgsovertakelse tok datteren med seg til Oslo og barnets far. Uten gyldig pass skal han ha tatt henne med til England, og senere til slektninger i Somalia der hun etter deres mening var trygg for internasjonalt politi.

Farsund-politiet sjekket aldri historien, eller forsøkte å spore opp jentas far i utlandet. De har bare sporadisk holdt øye med leiligheten til kvinnen siden. Førstebetjent Deisz svarte slik på Fædrelandsvennens spørsmål om han er fornøyd med politiets innsats:

— Det er vanskelig å si det ene eller andre til det. Dette er vanskelige saker, og spesielt når du har en part som er veldig lite samarbeidsvillig og skjeller ut politiet og barnevernet.

- Skulle vært håndtert annerledes

I oktober i fjor, halvannet år etter at kvinnen ble anmeldt for bortføringen, ble det tatt ut tiltale mot henne. I sin prosedyre la ikke aktor Liv Seland skjul på hva hun mener om politiets innsats i saken:

— Det er ikke veldig greit å prosedere en slik sak. Den skulle vært håndtert på annen måte. Men nå er vi her og tiden som er gått skal få betydning for straffen, sa hun.

Påstanden hennes er seks måneders fengsel, halvparten betinget. Forsvarer Sveinung Johnsen mener kvinnen bør frifinnes, og mener det i stedet er barnefaren som burde vært tiltalt.

— Hun kan ikke dømmes fordi det ikke kan bevises at barnet var i hennes varetekt da vedtaket om omsorgsovertakelse kom, sa advokaten.

— At det er far som tar datteren ut av landet, gjør ikke mor mindre skyldig. Det er hun som har regien på dette, argumenterte aktor.

Vil ta opp igjen saken

Barnevernet har allerede overtatt omsorgen for kvinnens fire øvrige barn. Bakgrunnen er at de ble utsatt for vold både av henne og deres far, som ikke er far til det den savnede jenta. Begge er dømt til fengsel for volden.

Fire ganger i året har moren samvær med barna under tilsyn av barnevernet. Fagleder Hans Martin Elle sier de stiller spørsmål ved om den nå to år gamle jenta faktisk er i morens hjemland.

— Mor har under ed sagt at barnet er i Somalia, og det er det vi forholder oss til. Om vi er fullstendig overbevist om det er en helt annen sak, sa Elle i retten.

Et vedtak om omsorgsovertakelse faller bort innen seks uker. Elle sier at barnevernet fortsatt er bekymret for jenta og vil gå inn i saken igjen dersom hun skulle dukke opp.