De første tre månedene av 2006 var det en ting som opptok sørlendingene mer enn noe annet: Været.

Uværet braket løs

20. januar 2006. Mer enn 30.000 strømabonnenter var uten strøm, og det hersket totalt kaos i landsdelen. Sørlandsbanen var stengt, veiene uframkommelige – men en ting var bra: Skisenterne begynte å åpne.

17. februar banket Kong Vinter igjen hardt på døra. Da var det igjen utforkjøringer, flykaos, strømbrudd og stengte veier. Det var en fattig trøst å høre Edvard A. Brøvig som mente at dette ikke var noe opp mot vinteren 1937. Ja, også den i 1954 var verre enn dette. Men han var enig i at denne snøvinteren var helt spesiell.

Agder Energi fikk sterk kritikk for å ikke ha ryddet sonene rundt strømledningene godt nok. Tung snø på trærne, gjorde at trærne knakk og veltet over ledningene. Siden ble selskapet pålagt å ryddet bedre langs linjene.

Rådyr vinter 20. februar melder vi at det på Konsmo bare manglet fire centimeter på en meter med snø. Jenny Høyland hadde aldri opplevd så mye snø i sine 16 år som værobservatør. Ja, ikke siden vinteren 1969-70 hadde det snødd like mye på Sørlandet.

21. februar skriver vi at bil— og strømreparasjonene, samt sprengte brøytebudsjett,skaper en rådyr vinter for privatpersoner, næringsliv og kommunene.

I Vennesla måtte man senere den uka rydde taket på Skarpengland skole fordi snøen tynget. Det var noe mange måtte i denne perioden.

Ny snørunde var det 28. februar med store problemer på veiene, særlig som følge av trailere uten kjetting. Og igjen 5. mars, da var det den nest kaldeste dagen på 60 år.

Branntragedien En annen sak som sterkt preget februar, var den fryktelig branntragedien på Hovden, der tre jenter fra Danmark omkom. De var på vinterferieuke sammen med 214 andre elever da tragedien skjedde.

Ved to-tiden natt til 31. januar tok det til å brenne i hytta de leide. Senere ble det konkludert med at brannen startet i hyttas tv.

I sommer fikk så styreleder Ole P. Bruun på Hovden Høyfjellsenter 300.000 kroner i bot, fordi det manglet batteri i røykvarsleren. Det var en bot han vedtok.

– Vi gjør dette for å komme et skritt videre. Dette er en vond og vanskelig sak, forklarte han som årsaken til det.

Høye bølger rundt hytteplaner

«Hemmelig besøk på hyttetomta,» lød Fædrelandsvennens tittel fredag 9. juni. Kronprinsparet var på befaring på Flekkerøy.

9. juni: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ga seg god tid i solskinnet. De befant seg på Naudetangen på Flekkerøy i to-tre timer, for å se nærmere på hyttetomta som de var blitt tilbudt å kjøpe av Kristiansand kommune. Kommunen hadde betalt 2,2 millioner kroner. Nesten hele eiendommen er i hundremetersbeltet og i et landskapsvernområde.

26. mai skrev vi at slottets ønskede størrelse på hytteanlegget lå på mellom 600 og 800 kvadratmeter. Dette på bakgrunn av en e-post fra sivilarkitekt Maria Kielland Krag i Kristiansand kommune til slottsforvalter Ragnar Osnes. Til slutt ble alt skrinlagt. Politiet sikkerhetsplaner ble for omfattende for tomten.

SMS-forbønn Den populære organisten i Søm kirke, Reidar Skaaland, ble 20. mai hardt skadet i en motorsykkelulykke ved Kilefjorden. Han ble fraktet til Ullevål og lå tre dager i koma. Da startet en stor sms-kampanje .

Tekstmeldinger gikk landet rundt om å be for Skaaland. Kvelden etter ulykken samlet hele 300 mennesker seg i Søm kirke til forbønn uten annen annonsering enn gjennom jungeltelegrafen. Her ble det bedt, sunget og lest dikt. En drøy uke etter ulykken sa en optimistisk Skaaland at han skulle tilbake på orgelkrakken og spille Toccata og fuge i d-moll. 23. november holdt han takkekonsert «i ren takknemlighet til Gud og mennesker.» Det måtte to konserter til for å få plass til alle.

Tobakk vekk Til slutt må vi nevne at liten tue kan velte stort lass.13 år gamle Karoline Myhra skrev brev til sykehusdirektør Jan Roger Olsen: «Det er utrolig teit at dere selger tobakk og røyk i kiosken på Sørlandet sykehus, når det er så mange pasienter som er lagt inn hos dere fordi de har røyket.» Det endte med et hyggelig møte med Olsen, som beklaget røyksalget. Og ved nyttår er det slutt.

Da sommeridyllen ble brutt Da sommeren var på sitt varmeste smalt det igjen på E 39. Ekteparet Anne Catrine og Arnt Olav Steinsland og datteren deres Andrea omkom i ulykken ved Eigersund. Mandag 17. juli 2006 vil stå som en svart dag i hjembygda Hægeland.

E 39 krevde flere liv: 21. juli omkom en 21 år gammel mann fra Songdalen i en trafikkulykke ved Brennåsen. 23. juli omkom en 27 år gammel mann fra Kristiansand i en trafikkulykke ved Vigeland.

Sa fra

En måned etter ulykken der Hægelands-familien omkom, sier Bjarne Steinsland fra. Han er far, svigerfar og bestefar til de tre som omkom

I et brev til statsminister Jens Stoltenberg forteller han om hva som har skjedd med ham og familien. Så spør han hva statsministeren personlig mener om situasjonen, og hva han har tenkt å gjøre annerledes. Stoltenberg ringer til Stensland, men gir ingen konkrete løfter.

I slutten av august åpner så E 39 over Kvinesheia. Om den vil gjøre veien sikrere, gjenstår å se. Veivesenet mener den er bygd på en måte som gjør at tallet på ulykker vil være lavt. Trygg Trafikk mener veien er trafikkfarlig, blant annet fordi det ikke er midtdeler på den.

Gikk av 1

Sommerens Quartfestival var knapt nok over da daglig leder Toffen Gunnufsen sa ifra om at han ville slutte. I begynnelsen av august ble beslutningen kjent, samtidig ble planene for den nye Hovefestivalen i Arendal lansert . Der skal Toffen være med.

Det blir oppstyr rundt Toffen som har skrevet kontrakt med styret om at han ikke skal hjelpe til med å starte konkurrerende virksomhet. Toffen hevder han ikke har vært med på å starte noen slik virksomhet, og at han ikke vil begynne å booke band til Hove før han er ferdig i Quartfestivalen.

Gikk av 2

— Jeg lover å komme sterkt tilbake, og føler meg ikke ferdig med treneryrket, sier Start-trener Tom Nordlie etter å ha fått sparken som Start-trener.

Assistenttrener Bård Wiggen er av dem som ikke legger skjul på at det har vært vanskelig å samarbeide med Nordlie.

Inn kommer Stig Inge Bjørnebye som ny trener. Start begynner å vinne igjen, men til cup-finalen kommer de ikke.

Ble ny

Det tar lang tid å forandre seg når du er gammel. Fædrelandsvennen brukte ett år på å gå over til tabloidformatet. Lørdag 16. september er den første avisen på gata .

Leserne er fornøyd med formatet, men ikke alle er like fornøyde med innholdet. Det bedrer seg noe når tegneserien Fantomet blir innført igjen etter å ha vært ute noen dager.

Båtlagerbrann sjokkerte Båtlageret i Kongsgårdbukta brant ned til grunnen tidlig om morgenen 30 november. 70 båter ble flammenes rov. Politiet leter fortsatt etter hva som forårsaket den voldsomme brannen. Lagerhall, verksted og butikklokale gikk også opp i flammer. Verdier for 100 millioner kroner gikk tapt i brannen.

En fortvilet eier av Vågsbygd Båtservice, Bjørn Andersen, kunne ikke gjøre annet enn å konstatere at livsverket hans ble lagt i aske. Heldigvis hadde han sine forsikringer i orden. Han regnet med å slippe økonomisk tap.

De 70 båteierne ble lovet raske oppgjør av sine forsikringsselskaper. Svein Jarl Kilberg i Gjensidige lovte at dagens markedsverdi skulle legges til grunn for erstatningene. På båteiernes vegne var han glad for at brannen skjedde i november, og ikke rett før båtsesongen starter i april. De uheldige båteierne fikk tid på seg til å skaffe ny båt.

Storbrannen utløste en debatt om sikkerheten i denne typen båtla gre. Brannv esenene over hele Sørlandet gjennomførte sjekk, og forsikringsselskapene varslet at de vil komme med nye retningslinjer.

Kongelig nei Debatten om kronprinsparets hytteplaner på Naudetangen på Flekkerøy pågikk hele 2006. 25. oktober kom den endelige avgjørelsen fra Haakon og Mette Marit: De droppet planen om å bygge hytte i kronprinsessens hjemby.

Årsakene til at Slottet la bort prosjektet er flere, men politiets omfattende sikkerhetskrav spilte en stor rolle. Det var også klart at miljøhensyn og hensynet til andre grunneiere i området ble for kompliserte i forhold til kronprinsparets ønsker. Avgjørelsen ble mottatt med blandede følelser. Mange syntes det var trist at kronprinsessen ikke kunne få en hytte i kommunen der hun vokste opp.

Mildvær Høsten har vært preget av et unormalt mildvær. Gjennomsnittstemperaturen har ligget flere grader over normalen, og det er blitt notert varmerekorder måned etter måned . Med mildværet har det også kommet store nedbørsmengder. Kraftkrisen som ble varslet etter den tørre og varme sommeren, ble avlyst allerede 11. oktober. Siden den gang har vannet pøst ned og sørget for overflod i kraftmagasinene.