KRISTIANSAND: Det dreier seg trolig om norgeshistoriens største pilletyveri fra et sykehjem.

Statens helsetilsyn tar fra sykepleieren godkjenningen med øyeblikkelig virkning, før saken er behandlet av rettsapparatet. Helsetilsynet mener at saken er tilstrekkelig dokumentert gjennom politiavhør og gjennom sykepleierens forklaringer til arbeidsgiveren på Vågsbygdtunet.

— Statens helsetilsyn må ta hensyn til fremtidige pasienters sikkerhet, slår ass. dir. Geir Sverre Braut fast i et brev til sykepleieren datert 6. september.

Den kvinnelige sykepleieren har innrømmet å ha stjålet 12.000 tabletter Paralgin forte, mens Kristiansand kommune anslår omfanget til 27.350 tabletter. En ransaking av hjemmet til sykepleieren i fjor avslørte at kvinnen også hadde stjålet andre legemidler fra Vågsbygdtunet, Alopam og Tegretol.

Sykepleieren har jobbet på Vågsbygdtunet siden mars 2000. Svinnet av legemidler begynte høsten 2002 og varte til desember 2004. Kvinnen ble godkjent sykepleier i 1995. Det har ikke oppstått situasjoner der sykepleieren har gjort faglige feil som har medført fare for sikkerheten til brukerne på Vågsbygdtunet.

Det er tre forhold som gjør at Helsetilsynet fratar sykepleieren godkjenningen:

— Omfattende tyveri

— Omfattende rusmisbruk

— Psykisk lidelse

«Sistnevnte er imidlertid ikke avgjørende for saken, da det påviste rusmisbruket og tyveriet av legemidler alene gir grunnlag for tilbakekall av Deres autorisasjon», skriver Helsetilsynet til sykepleieren.

Tilsynet finner det sannsynliggjort at sykepleieren har et rusproblem som gjør henne uegnet til å utøve yrket på en forsvarlig måte, og mener hun utgjør en sikkerhetsrisiko for pasientene.

«Pasientene må ha tillit til og kjenne seg trygge på at de får forsvarlig behandling og omsorgsfull hjelp. Misbruk av rusmidler er ikke forenlig med slik tillit», skriver tilsynet, som også slår fast:

«Etter Statens helsetilsyns mening har De utvist sviktende dømmekraft, misbrukt tillit og handlet i strid med yrkesetiske retningslinjer».

Sykepleieren bes umiddelbart om å returnere godkjenningsdokumentet til Helsetilsynet. Hun har anledning til å søke om godkjenning på ny når hun kan dokumentere at hun er rusfri og at hennes psykiske helse er stabilisert.