Men det var altså gartner hun skulle blitt.

Ikke fordi hun hadde grønne fingre. Snarere fordi hun nektet å gå på handelsgym for å bli sekretær, slik alle venninnene ville. Hun så for seg spennende reiser med roser i Frankrike, tulipaner i Nederland — og kanskje valmuer i Afghanistan.

I stedet ble det ei strand og en campingplass i Søgne. Det er hennes 36. og siste sesong.

— Jeg har nok alltid vært litt sånn kjerringa mot strømmen, sier Lillian - ingen kaller henne noe annet - og skuer ut over sitt paradis og livsverk på Åros.

Gartnerskole

Hun søkte på to gartnerskoler, Dømmesmoen i Grimstad som førstevalg. Og Gjennestad utenfor Tønsberg.

Hun kom ikke inn på Dømmesmoen, men på Gjennestad.

— Et par dager før skolestart fikk jeg kontrabeskjed. Dømmesmoen hadde plass. Det er rart å tenke på, at hadde jeg ombestemt meg, så hadde jeg ikke vært her i dag.

På Gjennestad traff hun nemlig Herlof G. Herlofsen. Han ble gartner, men karrieren kortvarig.

Derimot ble han brudgom da Lillian sto brud som 18-åring.

De slo seg ned i Kristiansand. Og slo seg opp på forretningsdrift.

— Før jeg fylte 25 hadde vi tre gutter og fem butikker.

Pluss hytte på Åros. Der var derfra hun skuet ned på campingplassen med sine 27 spisse og primitive huntonitthytter. Og slang med leppa.

— Det hadde vært moro å drive den campingplassen ordentlig, sa Lillian den gang.

— Jeg har alltid vært åpen og frittalende. Det er ikke alltid så lurt, men jeg angrer lite.

Camping til salgs

En lørdag ringte telefonen. Campingplassen var til salgs.

— Mandagen møtte vi opp, Herlof og jeg. Skrev en midlertidig kontrakt i påvente av finansiering. Første sommeren, i 1970, drev de to både forretningene, campingplassen og familien. Året etter ble butikkene avviklet, det var mer enn nok å ta fatt i på Åros.

Hyttene fra den gang er revet. I dag rommer plassen 92 hytter og leiligheter, Lillian har nesten like mange sengeplasser som Caledonien. Pluss campingvogner og telt. Nordmennene er i stort flertall og rogalendingene dominerer. Men mange kristiansandere, songdøler og venndøler bor her fast sommeren gjennom.

— Noen har bodd her fast i 38 år, nå er det tredje generasjon som regjerer. Blant de 25 sesongansatte er mange sønner og døtre av deres første medarbeidere. Ikke en eneste av årets medarbeidere er ny, alle har vært her før. Jeg tillater meg å ta det som en god attest, sier Lillian.

Les resten i LørdagSøndag i Fædrelandsvennens papiravis.