Lillestrøm: Turistattraksjonen Atlanterhavsveien er kåret til Århundrets byggverk i Norge. Det skjedde i knivskarp konkurranse med andre gedigne byggverk som er oppført i Norge de siste hundre år.Tidligere kulturminister Åse Kleveland (Ap) avslørte prisvinneren og kronprins Haakon overrakte prisen ved åpningen av Bygg Reis Deg-messen på Lillestrøm tirsdag formiddag.

Atlanterhavsveien fikk nesten en tredel (29 prosent) av de over 40.000 stemmene som ble sendt inn til juryen via SMS. Svinesundsbroene kom på en hederlig annenplass (18 prosent), mens Gjøvik Olympiske Fjellhall havnet på bronseplass med 12,8 prosent.

– Vi er veldig stolte over at det var ett av våre prosjekter som vant i denne harde konkurransen, sa en storfornøyd vegdirektør Olav Søfteland etter å ha mottatt prisen.

Åseral rådhus havnet på nest siste plass. Se oversikt i bunnen av artikkelen.

15 kandidater

Konkurransen om denne arkitektoniske hedersprisen er gjennomført i et samarbeid mellom Bygg Reis Deg-messen og en samlet byggenæring, og er bransjens bidrag til markeringen av 100 års jubileet..

Lokale avstemninger har plukket ut de regionale kandidatene til hedersprisen.

– Målet med konkurransen har vært å få Ola og Kari til å engasjere seg i landemerkene de ser rundt seg, og å være stolte av dem. Det har vært en utrolig mobilisering rundt omkring i landet, sier arrangør og redaktør Per–Helge Pedersen i bladet Byggeindustrien.

Atlanterhavsveien i Averøy og Eide i Møre og Romsdal konkurrerte med 14 andre regionale finalister, som ble valgt ut basert på stort lokalt engasjement og tusenvis av stemmer landet rundt.

Konkurrentene

Og det var da også et betydelig felt som var med i finalen og konkurrerte på oppløpssiden. For feltet etter topptrioen ble avstemningsresultatet som følger:

Nr. 4. Hordaland: Tyssedal kraftstasjon (11,9 prosent).

5. Nord-Norge (felleskandidat): Ishavskatedralen (8 prosent).

6. Telemark: Vemork kraftstasjon på Rjukan (4 prosent).

7. Akershus: Telenorbygget på Fornebu (3,3 prosent).

8. Rogaland: Ekofisk-tanken (3,2 prosent).

9. Hedmark: Vernebygg Domkirkeodden på Hamar (2,7 prosent).

10. Buskerud: Drammens Teater (2,6 prosent).

På de neste fem plassen følger Flåmsbana i Sogn og Fjordane, Oslo Rådhus, Rica Park Hotel i Sandefjord, Åseral rådhus i Vest-Agder og Politihuset i Trondheim.