— Vi vet at vold mot kvinner er et alvorlig samfunnsproblem og den mest omfattende krenkelsen av menneskerettighetene i Norge. Anslagsvis 20.000 kvinner utsettes for vold eller alvorlige trusler om vold i Norge hvert år, sier generalsekretær i Amnesty International Norge Petter Eide.

Hver fjerde kvinne er blitt utsatt for vold av sin partner og hver tiende kvinne har vært utsatt for voldtekt.

Amnesty mener at kommunene nå må skaffe seg en oversikt over problemet, sette vold mot kvinner på den politiske dagsorden og sikre kvinner som er utsatt for vold et tilfredsstillende tilbud om beskyttelse og rehabilitering. En del tiltak bør også lovpålegges, mener Amnesty.

Eide overleverte torsdag rapporten « Glansbildet slår sprekker – kommunene tar ikke ansvar» til justisminister Odd Einar Dørum (V) og Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen (H).

— La oss ikke glemme at krisesentrene for 25-30 år siden begynte å knuse glansbildene. Det er seig og systematisk innsats over lang tid som må til for å gi resultater. Men vi er nødt til å få alle borgere til å våkne, og handlingsevnen må styrkes, sa justisminister Odd Einar Dørum da han mottok rapporten.