Skogeiersamvirket er dypt splittet etter vedtaket om nedleggelse av papirfabrikken Union i Skien. Splittelsen kan få konsekvenser for Norges Skogeierforbund.– Dette er vel den vanskeligste situasjonen samarbeidet i skogeiersamvirket har vært oppe i. Utfordringen i å finne en vei videre er stor, sier styreleder Steinar Opdahl i Glommen skogeierforening til NTB.

I Agder og Telemark skogeierforening, AT Skog, er forbitrelsen stor over Unions skjebne. Foreningens to representanter i bedriftsforsamlingen kjempet mot en nedleggelse.

– Tillitskrise

Dagen derpå ble det slått fast fra AT Skogs side at det er tillitskrise mellom Skogeierforbundets ledelse og skogeierne og tillitsvalgte i AT Skog.

– Det blir ingen enkel jobb å rette opp dette forholdet med dagens ledelse i Norges Skogeierforbund, heter det i en uttalelse fra AT Skog.

– Konfliktene internt i skogeiersamvirket er nå så sterke at AT Skogs forhold til Norges Skogeierforbund vil bli drøftet med stort alvor i tiden framover, sier styreleder Christian Ramberg.

Opdahl, som har vært sterkt kritisk til Norske Skogs håndtering av Union-saken, håper imidlertid at Skogeierforbundet ikke sprekker.

– Nå skal både den ene og andre foreningen sove noen netter på det som er skjedd. Så får vi se om vi kan få til forandringer som gjør at alle ser seg tjent med å fortsette der, sier Opdahl.

Uheldig rolle

Styreleder Helge Mengshoel i Mjøsen skogeierforening mener forbundet må se på rollen administrerende direktør Ivar Korsbakken har hatt i Union-saken.

Med sin dobbeltstemme som leder i Norske Skogs bedriftsforsamling sørget han for flertall for nedleggelse av Union.

Blant annet er Mengshoel kritisk til den juridiske betenkningen Korsbakken sendte til medlemmene av forsamlingen før møtet.

– Jeg har sett mer elegant håndverk. Det opplevdes utidig, for bedriftsforsamlingens medlemmer er seg absolutt sitt ansvar bevisst, om hvilke rettigheter og bindinger de har i forhold til aksjeloven Vi må gjennomgå rollen med åpne og fordomsfrie øyne og se om vi kanskje ikke er optimalt organisert, sier Mengshoel.

Dette støtter Opdahl.

– Korsbakken har vært en industripolitisk aktør, og for så vidt vært til hinder for at Skogeierforbundet har hatt frihet til å tilnærme seg de næringspolitiske utspillene som er kommet fra Soria Moria, konstaterer Opdahl.

Arroganse

AT Skog mener det vitner om arroganse når Norges Skogeierforbund ikke vil drøfte de rødgrønnes innspill av næringspolitisk karakter.

– Det er oppsiktsvekkende at Skogeierforbundet som skogbrukets felles kanal mot de sentrale politiske myndigheter ikke tar opp en slik invitasjon, heter det i uttalelsen fra AT Skog.

Opdahl tror nå det blir vanskelig for skogeierne om å komme fram med sine krav til den nye regjeringen.

– Det var denne koblingen til Union som ga den unike muligheten til å få med SV og Ap på det som var foreslått, sier Opdahl.

Styreleder i Skogeierforbundet Helge Evju sier på sin side at han har hatt dialog med de rødgrønne om rammebetingelser for skognæring og industri de siste dagene.

– Vi er glad for at politikerne viser interesse for vår næring, og jeg har god tro på en videre dialog, uavhengig av denne saken. Skogeiersamvirket er nødt til å skille mellom rollen som industrieiere og som leverandører til industrien, og det har vært grunnen til at vi ikke har kunnet gå med på en direkte kobling mellom Union og rammebetingelser for skogbruket, sier Evju. (©NTB)