GRIMSTAD I går fortalte rådmann Hans Ole Ziegler og kontorsjef Knut Johansen pressen om fremdriften i omstillingsprosessen Grimstad kommune må gjennom for å spare 70 millioner kroner de neste tre årene. I løpet av våren vil kuttforslagene bli presentert.— Jeg frykter at skolen igjen vil bli rammet. Skal vi spare mer nå, må det komme oppsigelser av lærere, sier rektor på Landvik sentralskole, Teodor Teistedal.Landvik-rektoren vil ikke sette seg på bakbena for å opprettholde aktivitetsnivået, men har allerede iverksatt pengesparende tiltak for å redde årets budsjett i undervisningssektoren.- I høst fikk vår skole beskjed om å spare 124.000 kroner. Vi har innført innkjøpsstopp. Biblioteket får ikke nye bøker, vi innstiller bestillinger av læremateriell, vi unnlater å sette inn vikarer og assistenter hvis noen blir syke og vi kutter for første gang den populære lagedagen som koster oss cirka 5.000 kroner. Vi kan ikke be foreldrene kjøpe filt og julepapir. Grunnskolen i Norge skal være gratis, sier rektor Teodor Teistedal.- Lagedagen er noe vi ser fram til hele høsten. Da lager vi julegaver til foreldre og øvrig familie. Og det er gøy å sitte sammen å lage noe, sier elever i 5c.- Jeg har privat fått tak i silkepapir slik at førsteklassen mitt barn går i skulle få en slags lagedag. Klassen var tom for materialer til en slik lagedag. men jeg kan ikke holde papir for hele skolen. Det er forferdelig synd at kommunens dårlige økonomi skal gå ut over barna på en slik måte, sier Mark Astrup, som er nestleder i FAU på Landvik sentralskole.Samler på papirbiter

Undervisningsinspektør Sigrun Halle Arnebø har sendt ut melding til de 310 elevenes foreldre om innsparingstiltakene i år, deriblant at elevene i større grad må utnytte eksisterende skolemateriell.- Vi ber samtlige elever bruke hele siden på kladdebøkene og ikke hoppe over noen ark. Jeg ser at dette tiltaket også kan ha en oppdragende effekt, sier inspektøren.Klassestyrer Anne Elisabeth Havstad forteller Fædrelandsvennen at hennes klasse tar vare på alle papirbiter som måtte bli til overs for senere bruk. Dette er Arnebø glad for. Hun har nemlig oppdaget at skolens lager snart er tomt for tegneark.- Vi må i år spare nesten 400 kroner per elev. Det er mye i en skole som fra før av bruker lite penger på hver elev, sier rektor Teistedal, som ber elevene ta beina fatt når klassene skal på kino- og teaterforestillinger i Grimstad - fire kilometer fra skolen.- Vi har årlig bare 50 kroner per elev til slik skyss og har ikke råd til å kjøre buss mer enn en gang, legger han til.Må kutte 75 årsverk?

— Jeg har flere ganger sagt at skolene ikke har mer å hente på materiell-kutt. Da må vi se på lønnsbudsjettet. Undervisningssektoren tar 37 prosent av kommunens totale budsjett. Det betyr at vi må regne med å kutte 26 millioner kroner, eller tilsvarende 75 av totalt 370 årsverk. I verste fall. Vi må vurdere nedlegging av virksomhet i sektoren, sier skolesjef Arvid Pettersen, som minner om at Grimstad-skolene ligger nederst i Aust-Agder med et forbruk på cirka 36.000 kroner per elev.Landvik sentralskole er en av de heldige Grimstad-skolene som før pengekrisen ble opprustet for 22,4 millioner kroner. En ny sentrumsskole til 60-70 millioner kroner er under bygging og det er kommet signaler om at første trinn i utbyggingene av Frivoll og Holvika skoler skal fullføres til tross for omstillingsprosessen. De sistnevnte utbyggingene vil koste cirka 24 millioner kroner.