KRISTIANSAND: — Litt temperatur var det i debatten, men det er ikke et tema som er egnet for de store ytringene, sier biskop Olav Skjevesland etter den direktesendte tv-debatten på NRK i går kveld.

Debatten ble sendt fra Søm kirke i Kristiansand og tok opp spørsmålet om å skille stat og kirke.

Presten i Vålerenga kirke, Einar Gelius fra Arendal, uttalte under debatten at han frykter at kirken vil bli mer konservativ og at makten i kirken flyttes fra folket til lukkede rom.

— Jeg ønsker en fortsatt åpen og raus kirke, og det er det kun staten som kan sikre, sa Gelius.

IKKE OPPLYSENDE.

Skjevesland mener at Gelius og de andre debattantene skapte et skremmebilde av femtidens kirke, og at seerne neppe ble mer opplyst.

— Jeg vet ikke hvor opplysende debatten var, men en bør komme seg videre. Enkelte lager et skremmebilde og planter unødvendig uro i folk. En må jo ha tro på folks gode intensjoner. Den lokale kirken vil være som den er i dag, det er kun rammeverket som bør endres, sier biskopen.

Kirke- og kulturminister Trond Giske ville ikke konkludere med utfallet av prosessen.

— Mange er opptatt av spørsmålet, men vi bør ta oss god tid, slik at alle kan få si sin mening, sa Giske i går kveld og ville ikke ta stilling til om det skal holdes folkeavstemning.

Biskop Skjevesland mener at det ville være rart å ende på stedet hvil.

— Han gjentok kjente å kjære ting om at de ikke har bestemt seg. Kirken har sagt sitt gjennom Kirkemøtet. Nå gjenstår det for det politiske miljøet å gjøre noe. Men det vil jo være merkelig om en 30 år lang prosess skal ende opp med den samme løsningen som er i dag, sier han.

LIVSSYNSAVGIFT.

Et av temaene på debatten i går kveld var hvem som skal betale gildet hvis stat og kirke skiller lag. Skjevesland sa under debatten at han ønsker at staten skal betale regningen.

— Det er et samfunnsgode på lik linje med kultur. Staten bør finansiere kirken på lik linje med andre trossamfunn, sier han.

Biskopen tror ikke folk vil betale for dåp eller konfirmasjon. Han tror kirken kan miste medlemmer hvis det blir innført medlemsavgift.

— Men på Island og i Italia betaler alle en livssynsavgift til staten, uansett om en er medlem av et trossamfunn eller ikke. Dermed blir det ingen økonomisk gevinst ved å melde seg ut, sier han.