OSLO: 80 prosent av kvinnene som oppsøker Krisesenteret i Oslo har innvandrerbakgrunn. Nesten alle er gift med menn av utenlandsk opprinnelse, opplyser senterets leder Tone Skjelbostad til Dagsavisen

Også på landsbasis viser tall at utenlandske kvinner bosatt ved krisesentrene og som er gift med innvandrermenn, er klart overrepresentert i forhold til innbyggertallet. Totalt hadde 48 prosent av alle kvinner på krisesentre utenlandsk bakgrunn i 2004. 68 prosent av disse kvinnene var gift med en utenlandsk mann.

– Vi vet at det er mye vold mot kvinner i kulturer der menn har mye makt og det er lite likestilling. Nå er det mange innvandrere fra slike land i Norge, og andelen voldsofre med utenlandsk bakgrunn øker, sier leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

Mange av de utenlandske kvinnene ved krisesentrene er også blitt utsatt for vold etter forhold med etnisk norske menn.

Mørketall

Tall fra Oslo politidistrikt viser at i rundt 70 prosent av familievoldssakene har overgriper eller offer, eller begge, annen etnisk bakgrunn enn norsk.

– Basert på de sakene vi får kjennskap til virker det som om vold er mer utbredt i familier med fremmedkulturell bakgrunn, sier familievoldskoordinator Stein-Erik Olsen i Oslo politidistrikt.

Både krisesentrene og politiet mener det kan være store mørketall blant etnisk norske familier fordi kvinner der har større nettverk av venner og kjente å henvende seg til uten å anmelde volden. Men advokat Monica Lindbeck, som jobber som bistandsadvokat for voldsutsatte kvinner, mener mørketallene er enda større blant innvandrere.

Slaver

I mange straffesaker har utenlandske kvinner fortalt at de forventes å jobbe som slaver for sin mann og hans familie. Hvis de kommer til Norge gjennom familiegjenforening med en mann med innvandrerbakgrunn som er født i Norge, mangler kvinnene et eget nettverk. De har verken slekt eller venner å henvende seg til for hjelp.

– Vi ser mange tilfeller av at kvinner er giftet hit og så får store problemer. Om de nekter å tilpasse seg får de ikke bare mannen sin mot seg, men hele familien hans, sier Olsen.

Krisesentersekretariatets leder mener likevel at selv om det forekommer mye vold mot kvinner med bakgrunn fra andre land enn Norge, er det en positiv utvikling at kvinnene i det hele tatt våger å anmelde saken, trosse press fra familien og bryte ut av forholdet. Det viser at de ikke aksepterer mishandlingen, mener Smaadahl.