OSLO: Honnørordene om den 70 sider lange Soria Moria-erklæringen falt tett da de tre partilederne Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen i går kunne legge fram resultatet av nesten tre ukers politisk dragkamp.

— Dette vil tilføre folkestyret noe nytt. Landet får en mer helhetlig politikk med klare ansvarsforhold, i tråd med folkets ønske. Vi skaper et nytt politisk tyngdepunkt i norsk politikk ved at vi gjennom kompromisser og forhandlingsvilje har klart å bli enige om en flertallsregjering, sa Stoltenberg.

Han betegnet de vellykkede forhandlingene som den største politiske seieren han har opplevd.

Haga og Halvorsen brukte begge ordet historisk for å beskrive det som nå blir virkelighet i norsk politikk. Sp-lederen berømmet Stoltenberg for måten han ledet forhandlingene på, og for hans evne til å lose dem videre når vanskelighetene tårnet seg opp.

Tallfestet

Det mest konkrete punktene i plattformen er at kommuneøkonomien skal styrkes med 5,4 milliarder kroner i 2006, det blir en halvveis innfrielse av løftet om lavere barnehagepriser fra 1. januar og 10.000 flere årsverk i eldreomsorgen i løpet av perioden.

SVs løfte om at barnehageprisene skulle reduseres med en tusenlapp 1. januar neste år, blir ikke innfridd. Kuttet blir på 500 kroner til 2.250 kroner. Det siste og laveste trinnet blir først innført i løpet av 2007. Kontantstøtten blir beholdt, men det blir en innstramming av ordningen når full barnehagedekning skal være oppnådd i 2007. Både kommuneøkonomien og kontantstøtten er blant Senterpartiets kjernesaker, men Stoltenberg ville ikke snakke om hvem som hadde tapt og vunnet.

— Alle er vinnere! Det at vi har strukket oss under forhandlingene og kommet hverandre i møte, er ikke uttrykk for tap, men seier. Alle har gitt noe, ellers hadde vi ikke sittet her, forkynte Stoltenberg.

Barentshavet holdes åpnet

På miljøområdet skyver flertallsregjeringen de vanskeligste spørsmålene om oljeboring foran seg.

Feltet Nordland-6 i Lofoten blir riktignok vernet i hele perioden, men når det gjelder kysten videre nordover og Barentshavet, vil regjeringen avvente en helhetlig forvaltningsplan som kommer en gang neste vår. Det kan bli snakk om enkelte borefrie soner, men ressursene i Barentshavet skal kartlegges og utnyttes.

Når det gjelder bruk av gasskraft, er SV svært fornøyd med at det blir CO2-rensing også for det kraftverket som er under bygging på Kårstø. Dette vil imidlertid ikke skje før i 2009. Staten skal bidra for å få renseanlegget i drift, og meningen er at CO2-utslippene skal føres tilbake ned i sokkelen for å presse opp betydelige oljerester. Slik skal et forurensningsproblem blir snudd til en ressurs.

— En strid som har vart i 15 år er over. Dette er den mest ambisiøse miljøpolitikken som noen gang er presentert i Norge, sa Halvorsen.

Lytte

Alle de tre partilederne understreket at de skal lytte til folket, ta hensyn til opposisjonen på Stortinget og ikke misbruke flertallet.

— Vi skal ikke være et arrogant flertall, sa Haga. Halvorsen supplerte sjenerøst med at det til og med kan tenkes at opposisjonen har gode forslag som bør vurderes av flertallspartiene.

På utenrikspolitikkens område er det først og fremst Arbeiderpartiet som viderefører den brede enigheten som har vært under Bondeviks styre. Den håndfull stabsoffiserer som Norge har sendt til Irak, skal kalles hjem. De som er der på NATO-oppdrag får bli.

Når det gjelder styrkenærværet i Afghanistan synes SV å ha fått en seier. Den norske deltakelsen i USAs operasjon Enduring Freedom skal avsluttes når mandatperioden utløper. Norge skal heretter konsentrere innstasen om ISAF-styrkene. ©NTB