KRISTIANSAND: — Praktfulle fiskekaker, forsikrer Willy Solberg (45), fast gjest på kafeen så sant han er i byen.- Mange ville sultet og hatt det vondt uten dette, mener Rolf Kvale (45) ved samme stambord.Maten ble hentet sist onsdag. Jan Nordstokkå og Terje Søvik-Hanssen fra Shalam fylte opp bæreposer med overskytende mat fra ferskvaredisken og daggammelt brød, som de gjør hver dag.Smuler i forhold til 700 tonn mat for 20 millioner kroner som årlig kastes fra butikker i Kristiansand.Ikke desto mindre livsviktig middag for om lag 50 hver tirsdag og ca. 70 hver fredag i Shalam kontaktsenters kafé i Elvegata. Ville gjøre nytte

Willy og Rolf forstyrres ikke bare av Fædrelandsvennen mens de nyter dagens rett. - Hei, gutter, smakte maten?Det er Astrid Thomassen som spør og som straks får klemmer til svar.Kvinnen viser seg å være «mor» i kafeen. - Jeg ble enke, og ønsket å gjøre nytte for meg, forklarer Thomassen, som sørger for mat og klemmer og gode ord hver fredag.Etter middag legger Willy og Rolf turen innom Frelsesarmeen, som på denne ukedagen deler ut bæreposer med mat.Kafeen i Elvegata er trolig byens eneste spisested uten røykeforbud.- Vi driver på dispensasjon i forhold til røykeloven. I vår sammenheng er røyking et underordnet problem, sier Tor Solberg.Som sjef for spisestedet har han satt sin ære i å gi dem som har minst, god og næringsrik mat.- Samtidig sikres et godt utgangspunkt for kontakt. Middagen er et ypperlig hjelpemiddel til å kartlegge den enkeltes behov. Det ligger ofte i spenningsfeltet mellom liv og død, sier Tor Solberg.Mens vi snakker med ham, kommer stedets serveringsdame, Wenche Svindland, bortom.- Min bakgrunn? Jeg dumpet innom og spurte om jeg kunne være til hjelp. Jeg hadde bedt Gud vise meg hva jeg skulle gjøre. Han viste meg dette stedet. Et godt sted å være. Her møtes alle med respekt. Hver og en får vite at Gud er glad i alle, sier Svindland. - Uvurderlig

— Topp av Maxi å gjøre dette. Det ville sikkert ha vært like enkelt for dem å kaste maten. For oss er den uvurderlig, fastslår Tor Solberg, leder for kafeen.- Skulle bare mangle, sier Terje Rogstad, butikksjef ved Maxi Lund.- En ildsjel fra Shalam ringte oss og spurte om vi kunne bidra med noe. Vi sjekket med Mattilsynet som ga grønt lys for varmebehandlet mat siste fire timer og stemplede varer med utløpsdato dagen før og samme dag, forteller Rogstad, som opplyser at ordningen har pågått i ett års tid.Butikksjefen legger til at bidraget til Shalam utgjør mindre enn én prosent av tilsvarende varer som selges.For Shalam betyr gratismaten mer enn halvert kafébudsjett og frigjøring av andre ressurser til de av byens borgere som har aller minst fra før.lars.hollerud@fedrelandsvennen.no