KRISTIANSAND: Myntbeholdningen utgjorde om lag 325.000 kroner, i hovedsak kronestykker.

— Vi ble sjokkert da vi åpnet skapdørene på mannens soverom og synet av 62 plastposer fulle av mynter møtte oss, sier Kristen Ribe, leder for økonomiavsnittet ved Agder politidistrikt. Hver sekk veide mellom 15 og 19 kilo - totalt minst ett tonn med klingende mynt. Dette var bare en brøkdel av det totale underslaget, som mannen har erkjent var på 1,5 millioner kroner.

Tømmeboks uten lås

Da politiet mandag 20. juni beslagla pengene, hadde de vanskelig for å tro sine egne øyne. Det var en tung jobb å fjerne sekkene, og politiet måtte trå til med flere politibiler for å få fraktet alle sekkene til banken.

— Vi var to mann som bar alle sekkene ut. Det er klart det var hardt. Vi var gode og slitne etterpå. Først hadde vi bare med oss én bil, men flere måtte tilkalles etter hvert. Lasten ble for tung. Det er jo en noe uvanlig last å putte i en bil, forteller Ribe, som også kan informere om at mannen selv har tatt med seg pengene hjem porsjonsvis.

38-åringen hadde en overordnet operativ stilling knyttet til automattømmingen.

— Han har brukt en såkalt tømmeboks, som parkeringsvaktene bruker når de tømmer parkometrene på slutten av dagen, og tatt med seg hjem myntene porsjonsvis, sier Ribe.

Disse tømmeboksene er i utgangspunktet utstyrt med lås, slik at myntene ikke er tilgjengelige for parkeringsvaktene.

— Den underslagssiktede vakten har fått tak i en slik boks uten lås, antakeligvis en ekstra en. Dermed har han kunne utnyttet dette systemet til sin egen fordel. Og siden boksen var lik den de vanligvis bruker, bortsett fra at den manglet lås, var det ingen som reagerte da han tømte pengene i den, forklarer Ribe. Han regner med mannen mest sannsynlig har fraktet pengene hjem i bil eller puttet dem i en ryggsekk etter endt arbeidsdag.

God fortjeneste

Da saken ble kjent kunne politiet opplyse at den siktede parkeringsvakten hadde erkjent å ha fått med seg mellom 800.000 og 1,2 millioner kroner ved å utnytte tømmesystemet. Beløpet ble kort tid senere oppjustert til 1,5 million kroner.

I tillegg til pengene han oppbevarte hjemme på soverommet, hadde han satt 700.000 kroner i banken, samt investert i en bil av merke Golf 2004-modell og en splitter ny båt av type daycruiser. Båten har politiet nå solgt for 300.000 kroner.

Parkeringsselskapet uttalte at underslaget kom fullstendig uventet på dem, og at de aldri hadde fattet mistanke om at mannen bar parkometeromsetningen med seg hjem i ryggsekken etter endt arbeidsdag. Fædrelandsvennen har prøvd å komme i kontakt med den siktede via hans advokat, men mannen ønsker ikke å kommentere funnet av pengesekkene. ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no