KRISTIANSAND: Et snitt på 3,5, og matte— og norskkarakterer over 3 er i år blitt kravet for å komme inn på allmennlærerutdanningen.

De nye kravene skal, ifølge utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet, heve nivået på lærerstudentene.

Snart lærerstudent Øystein Kostøl fra Kristiansand synes ikke kravene er urimelige. Han mener man må kunne forvente at lærere ligger på et visst nivå faglig.

— Jeg synes generelt det er for mye fokus på tall og karakterer i dag, og at det i mange tilfeller er like viktig med livserfaring som med skoleerfaring når man skal bli en god lærer. Men jeg synes absolutt ikke dette er et uoverkommelig krav, sier Kostøl.

Han er også enig i at de nye, og strengere, kravene kan være med på å heve lærerkvaliteten.

— Det skal bli spennende å se om dette fungerer. Det kan nok heve kvaliteten på lærerne, men det vil ikke heve kvaliteten på utdanningen. Karakterer er i utgangspunktet et dårlig kriterium å måle etter, men man må jo måle etter noe, sier han.

Studie med dårlig rykte

22-åringen retter gjerne et lite spark til selve allmennlærerutdanningen, som han mener har hatt et noe frynsete rykte de siste årene.

— Jeg tror mange har startet på lærerutdanning bare for å ha noe å gjøre. Jeg har to kamerater som ikke visste hva de ville, og valgte dette studiet. Men de begynte faktisk å like det og fortsatte! forteller Kostøl, som selv har et seriøst ønske om å bli lærer i ungdomsskolen.

Grunnen til det er at han hadde praksis på Fiskå skole i Kristiansand i forbindelse med studiet i samfunnsfag.

— Jeg trivdes utrolig godt og føler jeg kan bli en god lærer, selv om heller ikke jeg hadde strålende karakterer i nynorsk, for eksempel, sier han.

Uenig i kritikken

Bjørg Reidun Roland ved opptakskontoret på HiA er ikke enig i at allmennlærerutdanningen har hatt et dårlig rykte, og forteller at studiet alltid har vært veldig populært.

— Vi har 105 plasser på studiet, og disse har vi stor tro på at skal bli fylt opp i år. Tilbud er nå sendt ut til 186 søkere og vi venter spent på svar, sier Roland.

Hun mener det, tross strengere opptakskrav i år, er grunn til å være fornøyd med antallet søkere til allmennlærerutdanningen. Selv om hun må konstatere at søkerne er færre enn tidligere.

— Det stemmer at det har vært noe færre søkere til dette studiet i år. 200 har hatt allmennlærer som førstevalg, og ytterligere 700 har hatt studiet med på lista. Jeg mener likevel at vi sitter med et positivt tall nå, sier Roland, som ikke tror tomme plasser vil bli et problem.

Roland stiller seg også veldig positiv til de nye opptakskravene og tror de vil heve kvaliteten på studentene på sikt.

— Jeg tror det er grunn til å tro at denne ordningen vil styrke kunnskapsnivået blant lærere i den norske skolen, det synes jeg er veldig fornuftig. Det eneste som kan være en lite hake, er at studentene ikke har visst om disse kravene før de søkte, og dermed kanskje ville prioritert noe annerledes, sier Roland.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no