KRISTIANSAND: — Pengene lokker oss hit til Norge, forteller Fredrik Sandin. Han er en del av en vennegjeng på sju stykker som har kommet til Kristiansand for å jobbe på Bølgen & Moi. Når Fædrelandsvennen besøker restauranten er fem av de sju til stede. De er alle studenter hjemme i Sverige, og har funnet ut at det er penger å tjene på å arbeide i nabolandet i stedet for hjemme.- En trenger penger når en studerer. Her får vi mye bedre betalt enn vi hadde gjort hjemme. I tillegg til at den norske kronen er så sterk, og at skatten er lavere, så tjener en bedre, forteller servitør og bror av Fredrik, Andreas Sandin.Andreas har jobbet i Norge før. I fjor sommer arbeidet han på Geilo, og han er sikker på at han vil prøve seg igjen neste sommer også.- Jeg trives i Norge. Det er lett å få jobb her og trivelige mennesker, sier han.At vennegjengen har havnet på samme sted er slett ikke tilfeldig.- Vi sendte ut e-mail til restaurantnæringen i de norske sommerbyene. Ut fra dette fikk vi faktisk flere tilbud, og vi kunne velge det beste. I ettertid innså vi at vi hadde havnet på en fin og kjent restaurant, smiler Fredrik Sandin.Det blir ofte lange dager for de svenske servitørene. Johan Ohlander forteller at de har jobbet hver dag under Quartfestivalen. Lange dager

— Det ble fort 14 timer dagen. Dagen ble ofte avsluttet klokka 4, og etter fem timers søvn så måtte vi opp på jobb igjen. Det er jo slitsomt, men når en kommer inn i jobben så går det greit, sier han.De fleste er uansett fornøyd med forholdene:- I år ville jeg kombinere jobb og ferie. Kristiansand er en koselig by, og jobben er bra, forteller Johan.På spørsmål om hvordan kundene reagerer på svenskene, er søskenparet Johan og Anna Ohlander enige at de oftest er positive.- De fleste spør hvorfor det er så mange av oss her. Og en del prøver seg på litt svensk og sier at det er «jättekul» at vi er her, smiler Anna.Men uansett er språkforskjellene helst et problem for de svenske servitørene selv, hevder de. Den sørlandske dialekten er ikke alltid like lett for svenske ører, og Anna innrømmer at hun av og til må spørre to ganger om hva restaurantgjestene mener. Serviceinnstilte

Hvorfor svenskene har så lett for å få jobb i Norge er de ikke helt sikre på, men de mener å ha hørt at en del mener at svenskene er mer serviceinnstilte enn nordmenn generelt.Det sier Frode Skarpås, daglig leder på Bølgen & Moi Kristiansand, seg enig i:- Min erfaring er at Sverige har lengre tradisjon med restaurantvirksomhet, og har ofte en mer profesjonell holdning til service. Så det var naturlig for oss å se mot Sverige, og vi har god erfaring med svenske servitører også fra tidligere, da vi har hatt tre stykker hos oss, forteller han.Noen ting har slått svenskene som ikke så positivt det norske samfunnet.- Visse ting er så dyre. Av og til ser jeg ting og tenker «hvorfor behøver dette å være så dyrt»? Det eneste stedet vi har råd til å spise ute er her på restauranten, for her får vi jo personalpris. Dessuten, uten å være slem, så virker noen ting i Norge noen år tilbake i tid i forhold til Sverige, på felter som musikk og klær, for eksempel, sier Johan, uten å ville støte noen.Dessuten er han svært sjokkert over noen av tingene nordmenn kan finne på å spise.- Da jeg jobbet på Nordkapp i fjor måtte jeg smake torsketunge, og det skremte meg. Det er vel ikke helt normalt å spise det, er det?, undrer svensken.Men dette er vel det nærmeste noen av dem har kommet et kultursjokk, for de svenske sommerjobberne er alle enige om at tross alt er jo mentaliteten til nordmenn og søta bror ganske lik.