VALLE: Pauline Ryningen smiler bredt når Fædrelandsvennen kommer nakkebøyd inn den lave døra til bakstekjelleren på den gamle lensmannsgården Tveiten i Valle.— Du får se til å smake, sier hun og rekker journalisten ei myk og lunken mørlefse fra plastkorga på bordet.Himmel, som den smaker. Passe søt, passe stor - et helt lite lunsjmåltid til 15 kroner..På takka baker Pauline sprøtt, herlig flatbrød mens hun triller ut et nytt «emne» - deiglumpen - til neste flatbrødleiv. Her er ingen nøling. Bakeprosessen går raskt, effektivt og elegant unna. Bakstekona på den 400 år gamle lensmannsgården, som huser brukskunst og husflid i Valle-utstillinga, har øvede hender.Pauline Ryningen forteller at hun vanligvis sitter en tre timers tid nede i kjelleren med de tykke steinveggene når hun først har varmet opp takka. Hun kommer og går etter behov. Behovet avgjør hun etter hvor mye folk som besøker Valle-utstillinga, og hvor mange av potetlefsene, mørlefsene og flatbrødet hun får solgt. Hittil har besøket vært heller dårlig, synes hun.- Hvor mye tar du for disse store flatbrødleivene?- 15 kroner leiva. Lefsene koster 20 kroner, sier hun.Det er mer arbeid med lefser enn flatbrød. Hver kveld før hun skal til med lefsebaking skreller Pauline 6-8 kilo poteter som hun må kjøpe i butikken. Potetene er dyre nå. Før i tiden brukte folk med egne potetåkre å spare småpotetene til lefsebakingen.- Det er bare sand på Flateland der jeg bor, så der er det ingen åker, smiler hun.Det er ikke så ofte turistene våger seg inn i kjelleren for å studere bakingen på nært hold. Pauline synes det er hyggelig når de gjør det, men er ikke helt fortrolig med situasjonen når utlendingene begynner å spørre for inngående. Så språkmektig er hun ikke.Da Fædrelandsvennen besøkte Pauline, dukket et amerikansk par inn døra til bakstekjelleren. De snuste inn den gode lukten, pekte på bordet og sa smilende «flatbrød» og «lefsa». Pauline smilte bredt tilbake. De forsto hverandre godt, de. Men så var da Gary og Imojean Ovick fra tykkeste, «norske» midtvesten, Minnesota, også. Lefsene og flatbrødene til Pauline Ryningen er merkevareord, må vite.johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no