ÅSERAL: — Jeg trives svært godt her i Åseral, og synes det er gøy at et lite firma kan selge kjøkken langt ut over landegrensene, sier snekkermester og eieren av firmaet Åseral Heiltre på Lognavatn i Åseral kommune, Jan Stangvik (37). Fikk firlinger

Han startet den lille bedriften i Kyrkjebygd i 1991, men etter to år flyttet han inn i nye lokaler på Lognavatn, på tomten til svigerfaren. I hovedsak lager han kjøkkeninnredninger, men også garderobe- og baderomsinnredninger. I dag har han to ansatte, og fjorårets omsetning var på i underkant av 1, 9 millioner kroner, noe Stangvik betegner som brukbart.- Jeg føler det har gått framover med bedriften hele tiden, med unntak av 2001. Da fikk vi småfolk til gards, smiler Stangvik og sikter til firlingene som ble født sommeren samme år.- Da prioriterte jeg familien, og lot jobb være jobb. Samtidig opplever jeg at det ikke er lett å kombinere familie på den ene siden, og jobb, ansatte og kunder på den andre. En vil så gjerne gjøre alle til lags, men det er ikke alltid like lett, medgir Stangvik. Hovedvekt i Aust-Agder

Men han er fornøyd med at han har ført firmaet sitt dit det er i dag, og synes det er stas å kunne levere kjøkkeninnredningen i eksklusivt tre både til nabolandet Sverige og til folk i vår egen hovedstad, Oslo. - Ellers er kundemassen i Agder-fylkene, med hovedvekt på Lillesand- og Grimstadområdet. Det dyreste kjøkkenet jeg solgte i fjor, kom på i overkant av en halv million kroner, sier Stangvik. Satset på eksklusivitet

På slutten av 90-tallet bestemte Stangvik seg for å satse på de mer eksklusive kjøkkeninnredningene. Tidligere hadde han laget alle typer innredninger for både hus, hytter og fritidsboliger.- Da tok jeg også valget mellom å selge flere kjøkken, eller færre, men eksklusive. Det har blant annet ført til at jeg har svært få kunder her i min egen kommune, men må ut av distriktet for å selge, sier Stangvik som solgte mellom 12 og 15 kjøkken i fjor.Han legger til at det ikke bare er etablerte voksne som velger de dyrere kjøkkenløsningene, men også unge mennesker.- De jeg selger til har kanskje ikke den fineste bilen, men til gjengjeld et flott kjøkken. Jeg opplever at mange prioriterer kjøkkenet i dag, sier Stangvik som bruker lang tid på hvert enkelt kjøkken han lager.- Det hender også at jeg foreslår ombygging av rommet for å få inn et kjøkken som passer familiens ønsker, sier Stangvik. Utforsker nye tresorter

Han selger kjøkkeninnredninger i de fleste typer lauvtre, for eksempel ask, bjørk, eik, or, mahogni, kirsebær og nøttetre. Men Stangvik er stadig ute og jakter etter nye treslag han kan bruke, som for eksempel rogn. Den siste garderoben han lagde, var av rogn.- I løpet av våren tror jeg vi skal lage et helt kjøkken av rogn. Det skal bli spennende. En må være fagmann for å bruke nye tresorter, fordi en må vite hvordan treet oppfører seg når det blir behandlet. Hjemme har vi kjøkken i einer. Da var jeg selv ute og hentet hjem materialene. Du kan si det var et «galnesli» prosjekt, men veldig moro, sier Jan Stangvik i Åseral Heiltre. hanne.christine.boro@fedrelandsvennen.no