BIRKENES: — Det er vi som eier her, dette er vår grunn. Dere har fått en fin tomt. Og det må dere tolerere at også andre får, sa Øyvind Gyberg til broren Ole Gudmund.

— Dette gjelder bare å flytte den nærmeste boligen 10 meter lenger unna vår hytte, svarte Ole Gudmund. Men det ville ikke broren høre på.

Politikerne i planutvalget stolpret seg fram i snøen i lave sko og prøvde meglerrollen, mellom rødmalte pinner som viste hvor parsellene til tre hus var planlagt.

— Det gjelder å korrigere seg etter hverandre, sa Thorvald Svaland (KrF). Mens Anne Kristiansen (KrF) påpekte at de som naboer måtte prøve å finne en ordning de kunne leve med, i all fordragelighet. Kjell Eirik Stoveland (Sp) mente det ville være bedre for alle parter om boligen ble plassert noe lenger unna.

Da de folkevalgte, en smule våte på beina kom tilbake til kommunehuset, ble de enige om nettopp det. Med Ole Gudmund og kona Annhilda som spente tilhørere, besluttet politikerne å flytte den nærmeste av de tre ønskete boligene ti meter lenger unna. Da hadde Odd Gunnar Tveit først gått inn for at Øyvind Gyberg skulle få de plasseringene han søkte om.

Øyvind Gyberg, som bor på Repstad, har altså søkt kommunen om fradeling av tre parseller til boliger. Alle parsellene er på vel et mål og ligger mellom fylkesveien og Repstadvannet. Den parsellen som ligger nærmest hytta til Ole Gudmund Gyberg, har sin grense bare 20 meter unna.

Boligen og hytta vil bli liggende svært nær hverandre, rundt 40 meter. «Etter mitt syn vil både den framtidige huseieren og jeg som hytteeier se oss dårlig tjent med dette, både med hensyn til innsyn og utsyn», skrev Ole Gudmund i en merknad til teknisk etat.

«Mottatt og godtatt»

I klagen peker han på at både vei og bolig vil være svært sjenerende. Hytta blir mye brukt, med 40-50 besøk årlig. Fronten av hytta er vendt rett mot den planlagte boligen.

Broren Øyvind er på sin side overrasket over at det kommer en klage etter at nabovarselet er kvittert for som både mottatt og godtatt.

Øyvind understreket at for ham og etterkommerne er en framtidig fast bosetting viktig. Tomtenes plassering tar hensyn til kulturlandskapet og beitemarka.

— Jeg mener slike hensyn er viktigere enn hensynet til ei hytte som vi ikke vet noe om bruken av i fremtiden, mente han. Og pekte på at huset blir lavt og at tilførselsveien tilhører hans eiendom.

Halvt spøkefullt prøvde ordfører Harald Vestøl å prute på antall meter flytting med Øyvind Gyberg der ute i snøen. Det så ut til å ende på tre meter. Men vedtaket ble altså 10 meter lenger bort fra hytta til broren. Så spørs det om siste ord er sagt.