KRISTIANSAND: Årsaken er at Statens forurensningstilsyn (SFT) går inn for deponiforbud fra 2009. Anleggetvil trolig bli plassert nær Falconbridge i Kristiansand.

— Et slikt anlegg vil kunne ta imot 40.000-50.000 tonn i året. Det er halvparten av det som i dag deponeres på Agder, sier daglig leder i RKR, Sigurd Tvedt.

Alle de største byene i Norge har forbrenningsanlegg. I Oslo ligger to store, mens et nummer-to-anlegg er under bygging i Trondheim til 600 millioner kroner.

Et forbrenningsanlegg vil bety kroken på døra for flere avfallsdeponier på Sørlandet. Nye deponiordninger innebærer at mange avfallsanlegg med stor restkapasitet blir tvunget til lavere leveringspriser for å opprettholde driften og betjene gjelden.

RKR har søkt om videre drift av deponiet på Støleheia til etter 2009. Med de forventede avfallsmengdene vil dagens deponi vare til cirka 2030. Anlegget i Vennesla tilfredsstiller krav om beliggenhet og gode grunnforhold, men vil kun få lov til å ta i mot ikke-nedbrytbart avfall.

— Det vil uansett bli en videre drift av deponiet og komposteringsanlegget. Men mengden til fylling vil gå ned, forklarer overingeniør Lars Pedersen i RKR.

Beslutningen om et forbrenningsanlegg vil trolig finne sted etter årsskiftet, og vil tidligst stå klart høsten 2007. FRODE LINDBLOM