Kari Henriksen (49)

Den store kampsaken til Kristiansand Aps kandidat er integrering. — Dette dreier seg om alle som faller utenfor, enten det er kvinner, asylsøkere og flyktninger eller andre mennesker, sier hun. Henriksen ble født i Vennesla, men vokste opp og har i hele sitt voksne liv bodd i Kristiansand. Hun er utdannet sykepleier og arbeider nå ved Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus.- Da jeg ble spurt om å stå på lista til Kristiansand Ap i 1999, syntes jeg lokalpolitikken hørtes utrolig deprimerende ut. Den virket så detaljorientert, men etter fire år som vara og nå ett år som fast bystyrerepresentant ser jeg hvor feil jeg tok, sier hun.Den tidligere fylkeslederen i Norsk Sykepleierforbund har siden valget i fjor høst sittet i helse- og sosialstyret. Der får hun god anledning til å jobbe med kampsak nummer én.For Henriksen sto valget mellom medlemskap i SV eller Ap, men i 1996 valgte hun det av de to partiene hun oppfattet som det mest pragmatiske. Hun vil ikke plassere seg i forhold til høyre- og venstresiden i partiet, og sier hun er i tvil om norsk EU-medlemskap. - Jeg stemte nei sist, men er usikker nå. Ideologisk er det flere sider ved EU jeg ikke liker, men samtidig ser jeg rent praktisk at unionen har en funksjon, sier hun. Inga Fjeldsgaard (55)

Mandal Aps kandidat er nærmest født inn i lokalpolitikken. Morfaren var ordfører for gamle Bondepartiet, onkelen var ihuga Ap-mann, mens faren var like iherdig forkjemper for Venstre. - Andre familiemedlemmer helte mot Høyre, så alle farger var tilstede. Det gjorde at jeg tidlig lærte å stikke hodet fram i diskusjoner, sier hun.Til daglig er hun personalrådgiver i Søgne kommune, men politikken tar mye tid. I 1994 sa hun ja til å stå «langt nede» på lista til kommunevalget. Men velgerne ville det annerledes, og fra 28. plass ble hun kumulert inn i bystyret. Etter Åse Lill Kimestads triumf i det direkte ordførervalget i fjor høst, ble Inga Fjeldsgaard gruppeleder og varaordfører. Politisk plasserer hun seg på venstresiden i Ap. - Jeg er nok den i lokalpartiet som har stått mest på i miljøsaker, uten at det hittil har ført til noen sammenstøt av betydning med kraftsosialister i partiet, sier hun. I EU-spørsmålet har hun tvilt seg fram til et ja.Ved siden av miljøsaken peker hun på næringsutvikling og kulturpolitikken som sine viktigste kampsaker. Berit Kittelsen (50)

Vennesla Aps kandidat flyttet til bygda fra Kristiansand i 1977 og har siden ikke vært til å rikke. Etter mange forskjellige jobber, blant annet som kinosjef i kommunen, begynte hun å studere i voksen alder. Siden 1990 har hun undervist i økonomiske fag og matematikk ved Vennesla videregående skole.I sin politiske ungdom ledet hun AUF i fylket. - Da hørte jeg til langt ute på venstresiden. Med årene har jeg beveget meg mot sentrum i partiet, men fortsatt er jeg nok litt ute på venstrefløyen, sier hun.EU-standpunktet hennes har forandret seg fra det hun kaller glødende motstand i 1972 til et ja nå. - Jeg har forandret syn, men i tillegg er EU noe annet nå enn da, understreker hun.Kittelsen kom første gang inn i kommunestyret i 1983 og sitter nå i formannskapet. I lokalpolitikken brenner hun mest for at unge skal få mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet.- På nasjonalt plan er den viktigste saken for meg å løfte opp de som har falt gjennom i velferdssamfunnet, sier hun.Som søster til tidligere gruppeleder i Kristiansand Ap, Jan Kittelsen, og kusine til tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann, er hun vant til å svare på spørsmål om familiebåndene. - Og det er greit, men jeg har også min egen politiske identitet, sier hun. vidar.udjus@fedrelandsvennen.no