KRISTIANSAND: Voldtekten ble avverget etter at kvinnen (44) hadde kjempet en voldsom kamp i et kvarters tid mot den tidligere voldtektsdømte mannen, som kun var iført en t-skjorte.

— For voldtektsforsøk erkjenner jeg meg ikke skyldig, sa den siktede 22-åringen under fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett i går.

Retten fant likevel grunn til å varetektsfengsle ham i fire uker på grunn av gjentakelsesfare.

Holdt for munnen

Overfor politiet har han forklart at han husker at han lå på bakken med en dame, at han skrek og at han holdt henne for munnen. Ifølge fengslingskjennelsen er han også blitt gjenkjent av et vitne.

Den 22 år gamle romsdalingen har bosatt seg i Kristiansand etter at han slapp ut fra fengsel 27. august i fjor. Da hadde han sonet ferdig en dom fra Romsdal tingrett på tre år og seks måneder for en grufull voldtekt i hjemtraktene.

Natt til 17. mai 2003 overfalt han en kvinne, og voldtok henne over et tidsrom på halvannen til to timer. Dette skjedde i hagen til kvinnens foreldre, og han meldte seg senere for politiet. Den gang skal han ha vært ruset på ecstasy og sprit. I politiavhør har han forklart at han også var ruset ved midnatt fredag kveld, da han overfalt kvinnen på sykkel langs Vågsbygdveien.

Kvinnen fortalte etterpå at overfallsmannen i løpet av basketaket forsøkte å rive ut det ene øyet hennes. Han ble pågrepet i nærheten om lag tre kvarter senere, fortsatt naken nedentil.

Rusproblemer

22-åringen har de siste månedene vært under arbeidstrening og rehabilitering ved en rusavvenningsinstitusjon. For en måneds tid siden fikk han fast jobb som håndverker.

Politiet ber om en utvidet undersøkelse av mannens psykiske tilstand, og vurderer å be om forvaring når straffesaken kommer opp.

Siktede hadde også i vår et tilbakefall. Han er tiltalt for to tilfeller av legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter i hjemtraktene i april.

— Vi kan ikke se at vilkårene for kvalifisert gjentakelsesfare er til stede. Han har ikke vært i en aktiv, kriminell fase, mente mannens forsvarer, advokatfullmektig Per Ivar Hessen.

Retten er ikke enig:

«Etter en helhetsvurdering finnes det å foreligge en sterk grad av sannsynlighetsovervekt for at siktede vil begå et slikt lovbrudd i fremtiden, særlig sedelighet- eller voldsforbrytelser, dersom han ikke frihetsberøves nå.» konkluderer dommerfullmektig Skule Bakka.

22-åringen er også straffedømt fire ganger i perioden 2000-2003, for vold og for vinnings- og narkokriminalitet.

vegard.damsgaard@fvn.no