VENNESLA: – Hadde det ikke vært for deg, kunne jeg ha druknet. Du er helten min, Joakim, stråler Charlotte Iversen (13).

– Jeg er veldig glad for at jeg så deg før du gikk helt under, kvitterer Joakim Lunden (13). I dag torsdag mottok den unge venndølen et flott diplom fra Carnegies Heltefond for redningsdåden han utførte 16. juni. Da var 7. klasse på Moseidmoen skole på utflukt til Sandhallene badeplass, som ligger ved Otra.

– Vi fikk lov til å bade, selv om det ikke var mer enn 13-14 garder i elva. Jeg fikk krampe ute ved flytebrygga. Det neste jeg husker er at jeg våknet opp skjelvende inne på land, sier Charlotte.

– Jeg svømte vel 40 meter med henne, forteller Joakim og demonstrerer redningsgrepet sitt.

– Jeg hadde ikke prøvd det før, men sett på tv og lest i bok hvordan det skulle gjøres, sier han.

Charlotte forsikrer at hun er kommet godt til hektene etter den dramatiske opplevelsen.

– Jeg måtte bli sjekket på sykehus, og fikk noen tabletter mot infeksjon i lungene. Men jeg badet igjen senere på sommeren, selv om det ikke var her i Otra, sier hun.

De to vennene, som nå går parallelt i 8. klasse på Vennesla ungdomsskole, er ikke i tvil om at hendelsen har knyttet dem sterkere sammen. Og Joakim lover at redningsdiplomet skal få hedersplassen på gutterommet – et eller annet sted mellom plakatene av David Beckham og Alex Valencia. På spørsmål om hva han skal bli når han er voksen, kommer svaret kontant og med glimt i øyet:

– Livredder, kanskje?