KRISTIANSAND: — Vi hadde trodd at fokuset på vern av strandsonen etter år 2000 ville vise seg i form av nedgang i nybygg. Men vi ser tvert imot en stor økning, og det forbauser meg. Situasjonen er svært uheldig, mener Tom Egerhei, miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Overingeniør Magnus Thomassen ved Fylkesmannens miljøvernavdeling har samlet inn tall for antall nybygg i strandsonen. I 1965 ble strandsonen vernet. Likevel har kommunene i Vest-Agder de siste fem årene godkjent dobbelt så mange nybygg i strandsonen som i 1985-90. Bare på Flekkerøya i Kristiansand ble det bygget 100 nybygg i strandsonen i perioden. 60-70 av dem er sjøboder.

Stengt for folk.

Presset på strandsonen er størst øst for Lindesnes, særlig i Kristiansand og Søgne. Fylkesmannen frykter at folk flest blir bygget ute fra strandsonen.

— Det er mange kilometer med strandlinje igjen, men det er strandlinjen med høyest kvalitet som blir bygget ut først. Utbyggingen av landfaste arealer i nærheten av byene er spesielt stor. Folk flest blir utestengt fra sjøen, sier Egerhei.

En av årsakene til byggeboomen de siste fem årene, kan være mye penger blant folk.

— Jeg mener graden av press på strandsonen kan brukes som et barometer på den norske økonomien. Når folk har mye penger, er de villige til å bruke mer ressurser på å få gjennom byggesøknaden sin. Vi ser for eksempel stadig oftere at folk har med seg advokat i møte med oss, forteller han.

Stram inn!

Nå oppfordrer han kommunene til å stramme kraftig inn på byggetillatelsene.

— Det er ikke overflod av strandsone i Vest-Agder, og det er på høy tid at kommunene setter inn et krafttak mot denne utbyggingen. Kommunene gir for mange dispensasjoner, sier han.

De 1896 byggene som er satt opp de siste fem årene er i tråd med lover og regler. Men mange av de kommunale planene er gamle, og fokuserer ikke på vern av strandsonen.

— Reguleringsplaner som er eldre enn fem år, er ikke i tråd med dagens regler for bygging i strandsonen. Jeg mener kommunene må rullere planene sine, slik at de blir mer i tråd med dagens føringer, sier han.

For folk flest.

Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) medgir at tallene høres høye ut. Men mener Kristiansand nå har et langt strengere regime enn før.

— Poenget er ikke å nekte folk å bygge nær sjøen, men å sikre områder for allmennheten. Og det har vi gjort.

— Men mange nye bygg har kommet til i standsonen?

— Jo, men det må særlig være i første del av perioden. I de siste årene har vi strammet til, og jeg er komfortabel med det nivået vi er på nå.

Heller ikke Søgne-ordfører Eli Løite (H) mener det er grunn til selvkritikk.

— Det kan hende det har kommet en del nye bygg i hundremetersbeltet, men ikke så mange i strandsonen. I vår kommune har det vært mest fortetting. Dessuten har vi sikret store områder for allmennheten, sier Løite.

Totalt i Vest-Agder er det i dag 18.047 bygg i strandsonen.

Byggeboom: En undersøkelse Magnus Thomassen har gjort viser at det bygges i strandsonen i Vest-Agder som aldri før. Miljøverndirektør Tom Egerhei mener kommunene må bli strengere. Foto: Kristin Ellefsen

De siste fem årene er det gitt dispensasjon til 1896 nybygg i strandsonen i Vest-Agder, til tross for byggeforbud siden 1965. Kristiansand og Søgne er verst, med henholdsvis 548 og 402 nybygg. Miljøverndirektør Tom Egerhei ber kommunene skjerpe seg.