VENNESLA: De tre mennene av utenlandsk opprinnelse kom inn på Rimi Vennesla onsdag ettermiddag. Med seg hadde de førti hundrelapper som de ønsket å veksle.

— Ekspeditøren telte hundrelappene og fant ut at det manglet en. Vedkommende tok bunken tilbake, la på en hundrelapp og ga den til ekspeditøren som da trodde at alt var greit, forklarer operasjonsleder Toralf Jørgensen ved Agder Politidistrikt.

Det var det ikke. På finurlig vis hadde veksleren greid å fjerne tjue hundrelapper nederst i bunken. Dette fant ikke den uheldige ekspeditøren ut før de tre mennene var over alle hauger.

— Vi vil oppfordre ekspeditører til å nekte utlendinger å veksle så store pengebeløp. Be dem om å gå i banken, sier Jørgensen, som kjenner til flere slike tilfeller på Sørlandet den siste tiden. For noen måneder siden ble en butikk i Kvinesdal utsatt for det samme, og det har også skjedd i Mandal.

— I Øst-Europa er dette en kjent vekslingsteknikk. Der er svindlere trent på dette, og ekspeditører lar seg ikke lure. Det gjør vi dessverre her i Norge. De lyktes i Vennesla i dag, og de kommer til å lykkes igjen, sier Jørgensen.

Hvem de tre mennene, to midt i 20-årene og en i 40-årene er, vet politiet ingenting om. De har ikke noe godt signalement på mennene og kjenner ikke til hva slags bil de kjørte. Opprinnelsesland er også ukjent.

— I dag tjente svindlerne 2000 raske i Vennesla. Nå er de over alle hauger. Ved å fortelle om dette håper vi å unngå liknende tilfeller, sier Toralf Jørgensen.

heidi.ditlefsen@fvn.no