– Nye undersøkelser viser at volden og truslene øker med 40 prosent i bruddfasen hvor kvinnen forteller at hun vil ut av forholdet, sier Tove Smaadahl, leder for Krisesentersekretariatet, til NTB.

I tidsrommet 2000 til 2005 ble i alt 88 kvinner drept, og av disse sto nåværende eller tidligere ektemenn/samboere bak 44 av dem – eller nøyaktig halvparten av drapene.

– Vi ser at når kvinnene går, er det sosiale fallet for mannen stort. De mister makt og kontroll, sier Smaadahl.

35 prosent drapstruet

Ved Krisesenteret får de daglig henvendelser fra utsatte kvinner, som plages av vold— og drapstrusler. I 2002 utførte senteret en undersøkelse der 35 prosent av brukerne sa de var drapstruet av samlivspartner eller ex-partner.

I de to siste månedene er det registrert ni drap her i landet, og flere av dem er relatert til den samme problematikken som ansatte ved Krisesenteret opplever daglig.

Hittil i år er det registrert 25 drap i Norge, men det er foreløpig ingen statistikk på hvor mange av dem som er utført av livspartnere eller ex-livspartnere mot kvinner.

Avvisning og sjalusi

Psykiater og sexolog Berthold Grünfeld sier at det i første rekke er følelsen av avvisning og sjalusi som utløser sinne og aggresjon hos menn mot sine partnere eller ex-partnere.

– Det er tydelige mekanismer vi ser. At menn må ty til mer makt for å føle at de fortsatt har makt, sier han til NTB.

Smaadahl mener at det må skapes nettverk rundt dem som trues med vold og trusler når samlivsbruddet skjer.

– Det er mange eksempler på at volden blir utløst i det forholdet ryker, sier hun.

I en svensk undersøkelse er det påvist at mange av mennene som tar livet av sine samlivspartnere eller ex-partnere, er psykisk ustabile. En lignende undersøkelse er ikke foretatt i Norge.